Dierenpartij komt met eigen 'waarheid'

Met een vette knipoog naar Al Gore's film An Inconvenient Truth heeft de Partij voor de Dieren maandag een eigen klimaatvariant ten doop gehouden: Meat The Truth.

Van onze verslaggeefster

Tenslotte is 18 procent van de broeikasgassen wereldwijd afkomstig van de veeteelt. Dit feit is onvoldoende bekend, zeggen allerlei ondervraagden in de film, die klimaatverandering associëren met auto’s, rokende schoorstenen en industrie.

De makers hebben de kunst afgekeken bij Al Gore, die zijn verhaal over klimaatverandering heeft gegoten in een soort college. In Meat the truth is die rol weggelegd voor partijleider Marianne Thieme. En waar Al Gore een hoogwerker nodig had om op het demonstratiebord aan te geven hoe snel de temperatuur in 2050 steeg, zo werkt ook Thieme zich omhoog om aan te geven hoe onrustbarend hoog de vleesconsumptie in 2050 is.

Voorproefje
Hoewel de film pas volgend voorjaar in de bioscopen komt, kon Thiemes aanhang maandag al een voorproef krijgen. ‘De reden is dat Al Gore vandaag de Nobelprijs voor de vrede krijgt’, licht Niko Koffeman toe. Hij is voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de partij voor de dieren en initiator van deze film. ‘Liever een film die jongeren aanspreekt dan een dik wetenschappelijk rapport.’

Maar het is niet een en al eerbetoon aan Gore. Want die heeft toch wel wat steken laten vallen door te zwijgen over het grote wereldbedreigende kwaad van de vleesproductie en -consumptie.

Suggestie
De suggestie in de film is dat het Gore, zelf veehouder, niet uitkwam. En dat hij ook de vleesindustrie niet tegen zich in het harnas wilde laten jagen met deze ongemakkelijke waarheid. Gore ontkent dat overigens, zegt Koffeman.

De boodschap bij de film is dat er gigantisch te winnen valt, als consumenten hun vlees een of meer dagen in de week afzweren. Als alle Nederlanders 3 dagen per week afzien van vlees dan is dat hetzelfde effect op de reductie van broeikasgassen als wanneer drie miljoen auto’s van de weg worden gehaald, hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam berekend.

Marianne Thieme in Tuschinski voor aanvang van de film. (ANP) Beeld
Marianne Thieme in Tuschinski voor aanvang van de film. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden