Dierenleut

Dáár zullen ze bij de Partij van de Dieren van opkijken. Nu de bioindustrie maar blijft groeien, zo betoogt filosoof Adam Shriver deze maand in het vakblad Neuro- ethics, wordt het tijd voor een drastische oplossing....

Maarten Keulemans

Pijnonderzoekers hebben een aardig idee welke genen je moet weghalen om de factor pijn uit te schakelen. In de laboratoria lopen al genetisch gewijzigde ratten rond die hun schouders ophalen over een stroomstoot, en muizenfamilies die helse martelingen ervaren als een lichte kriebel.

De dierenbeweging moppert, maar waarom eigenlijk? Omdat het dieronterend zou zijn? Kom, het onverdoofd afknippen van kippensnavel en biggenscrotum lijkt me onterender. Nou wil de wetenschap de dieren verdoven, is het wéér niet goed. Een beetje positiever graag, dierenvrienden.

Of bekijk het eens zo. Momenteel dient de biotechnologie vooral het belang van de vleesindustrie. Zo zijn er plannen voor genetisch veranderde slachtdieren die minder broeikasgassen uitstoten, meer vlees opleveren of bijvoorbeeld gezonde visvetten produceren. Mogen de dieren zelf dan alsjeblieft óók een beetje meeprofiteren van de genetische revolutie?

Pijnloze dieren zijn natuurlijk nog maar het begin. Om de stress te verminderen, zou je de dieren een paar extra kopieën kunnen gunnen van het gen dat de aanmaak van het genotshormoon dopamine regelt. Slachtvarken en consumptiekoe zullen zich euforisch voelen en bevrijd, alsof ze op ecstasy leven; dierenleed wordt dierenleut.

Of misschien kunnen ze zonder poten. Dat voorkomt dat ze zichzelf verwonden, nu ze geen pijn meer voelen, en scheelt ruimte. Of wat zeg ik, waarom zouden we niet een ras kweken zonder ontwikkeld brein? Een boerderijdier met het bewustzijnsniveau van een bacterie is veel acceptabeler voor consumptie dan zo’n schattig kalfje dat je smekend aankijkt met die zwarte bange ogen van hem.

Nee, kippen zonder kop moeten er komen. Stallen vol vormeloze, zichzelf voortplantende koeienrompen. Een kruising tussen Alien en een schilderij van Jeroen Bosch zal het zijn, maar daaraan moeten we maar wennen. Zo lang we elke dag een goedkoop lapje vlees op tafel eisen en tóch reuze lief willen zijn voor dieren, zijn boerderijen vol hobbelende hompen levend vlees de enige logische toekomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden