Dierenbeschermers PETA verzetten zich tegen ontslag

Het Nederlandse kantoor in Den Haag van de militante Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie PETA gaat volgende week maandag dicht. De vijf mensen die er werken, is door het hoofdkantoor van de organisatie in Norfolk (VS) ontslag aangezegd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het vijftal zal zich bij de rechter tegen het ontslag verzetten, zegt Deckers. 'Wij zijn in dienst van een Nederlandse stichting waarop de Nederlandse wet van toepassing is. Die wet biedt werknemers bescherming en daar zullen we ons op beroepen. We willen doorgaan met ons werk voor dieren.'

Deckers zegt uit de VS te hebben vernomen dat het Nederlandse kantoor om financiële redenen dicht moet. Maar die reden lijkt hem onwaarschijnlijk, omdat de Nederlandse afdeling met 26 duizend donateurs zichzelf financieel kan bedruipen.

Deckers wil niet ingaan op berichten over een ideologisch conflict tussen de VS en Nederland. Volgens deze berichten zou het hoofdkantoor in Norfolk vinden dat het Haagse kantoor niet genoeg harde, confronterende acties voert en zich te veel bezighoudt met lobbywerk.

Financieel directeur J. Kerr van van het hoofdkantoor van PETA in Norfolk ontkent dat het conflict ideologische achtergronden heeft. 'Het is uitsluitend een financiële kwestie. Het kantoor in Den Haag is, ondanks de uitstekende ondersteuning door het Nederlandse volk, financieel niet selfsupporting. We hebben er de afgelopen vier jaar één miljoen dollar moeten bijleggen.'

Het bestuur van de Nederlandse stichting bestaat uit bestuurders uit het hoofdkantoor in de VS. Het kantoor in Den Haag kan sinds kort niet meer zelf over de Nederlandse donaties beschikken, aldus directeur Deckers. Dat levert dus het risico op dat de vijf Nederlandse werknemers geen salaris krijgen als ze blijven doorwerken.

'Zo'n vaart zal het niet lopen', zegt Deckers, 'want we zijn in dienst bij een Nederlandse stichting. Maar we houden er wel rekening mee dat we een tijdje geen salaris krijgen. Dat zijn we gewend. De meesten van ons hebben vroeger als vrijwilliger voor het dierenwelzijn gewerkt.'

Kerr zegt dat hij de Nederlandse werknemers niet kan beletten om zich voor dieren te blijven inzetten. Maar dat kan volgens hem vanaf volgende week niet meer gebeuren onder de vlag van PETA.

De Nederlandse afdeling van People for the Ethical Treatment of Animals is medio 1994 opgericht. Na een halfjaar waren er zesduizend donateurs en na twee jaar achttienduizend. PETA staat in Amerika en elders in de wereld bekend om de harde aanpak van dierenleed en dierenmisbruik. Met undercover-activiteiten werden misstanden in vooral de cosmetische industrie aan de kaak gesteld.

In de loop der jaren zwichtten onder meer l'Oréal, Revlon, Avon, Benetton, Estee Lauder en Gillette voor de eis van PETA om dierproeven af te schaffen of in aantal te verminderen. De organisatie voert ook anti-bontacties onder het motto dat bont wordt gedragen door mooie dieren en lelijke mensen.

Ook in Nederland wekten de acties van PETA verontwaardiging. Couturier Frans Molenaar riep in 1995 politiebescherming in, omdat hij zich bedreigd voelde door PETA-demonstranten. Zijn collega Mart Visser besloot twee jaar geleden geen bont meer te gebruiken, omdat 'die verschrikkelijk agressieve mensen van PETA' de toegang tot zijn show bijna onmogelijk maakten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden