Dierenartsen in tijdnood met keuring schapen op MKZ

Veeartsen in Noord-Holland zeggen nog lang niet klaar te zijn met hun bezoeken aan de schapenhouders in de provincie. Vanaf maandag is het verboden schapen op het bedrijf te houden zonder een MKZ-verklaring, in het kader van een tijdelijke monitoringsregeling van het ministerie van Landbouw....

ANP

Voor het afvoeren van schapen en geiten moesten de boeren al over een MKZ-verklaring beschikken. Na het weekend is die verklaring ook nodig voor het houden van schapen. In totaaltelt de provincie Noord-Holland 280 duizend schapen. Veearts R. van Wetering in de Zaanstreek heeft nog maar 5 procent van alle schapen in zijn gebied gezien.

'We kunnen niet alle schapen individueel bekijken. Dan zijn we de hele ochtend op een bedrijf bezig. Dat is onbetaalbaar. We bekijken de schapen die kreupel zijn en een ongezonde mond hebben', verklaart hij.

Bij kalveren, schapen en geiten zijn de verschijnselen van mond- en klauwzeer lastig te herkennen. Om die reden is volgens de woordvoerder van het ministerie extra waakzaamheid vereist. De monitoringsregeling is op 8 juli bepaald door Landbouw.

Voor schapen geldt ook een verzamelverbod , behalve voor transport naar het slachthuis. Dit geldt totdat de MKZ-crisis in Groot-Britannië over is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden