ProfielMeat the Victims

Dierenactivisten van Meat the Victims zetten zich met bezetting in één klap op de kaart in Nederland

Het is geen organisatie met een hoofdkantoor, maar een internationale beweging van individuele dierenrechten-activisten. Dat ze bij hun acties de wet overtreden, vinden ze gerechtvaardigd.

Actiegroep Meat The Victims tijdens het bezet houden van een varkensbedrijf.Beeld Marcel van den Bergh

De internationale dierenactivisten van Meat the Victims hebben zich met hun bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel in één klap op de kaart gezet in Nederland. En dat is ook precies wat ze willen: media-aandacht om ‘de maatschappij te confronteren met het leed dat schuil gaat achter de staldeuren’, zoals een Finse actievoerder dat maandagavond verwoordt.

Ze zijn (bijna) allemaal veganistisch: eten, drinken en gebruiken niets dat afkomstig is van dieren. Ze stellen het ‘speciesisme’ aan de kaak: de discriminatie tussen wezens op basis van hun soort, vooral de discriminatie van bepaalde diersoorten door de mens. ‘Thuis hebben we honden en katten waarvan we houden, en tegelijkertijd buiten we andere dieren op grote schaal uit’, stelt actievoerder Shivonne.

Op de rug van hun zwarte actieshirts staat in het Engels de tekst, naar de gevleugelde uitspraak van Martin Luther King: ‘We hebben de morele verantwoordelijkheid om onrechtvaardige wetten niet te gehoorzamen’. Daarmee verantwoorden ze voor zichzelf de lokaalvredebreuk die ze plegen door met ruim honderd man een varkensstallencomplex binnen te dringen en bijna twaalf uur te bezetten. 

Eén van hun eisen was ook om de media toegang te geven tot de stallen ‘om te laten zien wat er binnen gebeurt’. De varkensboer had de actievoerders nooit binnengelaten, zegt hun woordvoerder Jonathan Loogman uit Groningen. ‘En daarom voelen we ons gedwongen binnen te dringen – de gevolgen nemen we dan maar voor lief.’

De Australische dierenactivist Leah Doellinger claimt de aanstichter van Meat the Victims-acties te zijn, die begonnen zijn met de bezetting van een kippenboerderij ten zuiden van Melbourne. De strategie is vaak hetzelfde: een groep actievoerders dringt een veehouderij binnen en maakt video-opnamen van het ‘dierenmisbruik’, terwijl een andere groep buiten ‘vreedzaam’ actie voert en de media of andere belangstellenden te woord staat. Ontmoet de slachtoffers van de bio-industrie, is het motto, want ‘uit het oog is uit het hart’.

Zo ging het al eerder in Australië, Canada, Spanje en Engeland – onlangs werd een varkensbedrijf in Lincolnshire nog urenlang bezet door 100 man binnen en 100 man buiten. ‘We hebben een binnen- en buitenteam, want sommige mensen willen niet gearresteerd worden, bijvoorbeeld vanwege hun werk’, aldus Loogman.

Aanhangers van de actiegroep Meat The Victims roepen van buiten de stallen leuzen. Beeld Marcel van den Bergh

Hashtag-beweging

Meat the Victims is een beweging van individuele dierenactivisten die in wisselende samenstelling her en der actie voeren. Het is geen organisatie met een hoofdkantoor of hiërarchie, zelfs niet met een Facebook-account. ‘Het is een hashtag-beweging: #MeatTheVictims’, zegt Billie Savage. ‘We delen en verspreiden de beelden via instagram of andere sociale media.’

Savage, een Amerikaanse vrouw die als yogadocent in Amsterdam werkt, zegt pas afgelopen weekend van de actie in Boxtel te hebben gehoord. Dat gebeurde tijdens een demonstratie van een andere dierenrechtenorganisatie, Anonymous for the Voiceless (AV), op de Dam. Daar vormden de activisten, eveneens fervente veganisten en gekleed in het zwart met witte maskers, hun zogenaamde Cube of Truth.

De Cube of Truth is het handelsmerk van AV, al op honderden plaatsen uitgebeeld, waarin actievoerders (in wisselende samenstelling) 24 uur lang stilstaan in een vierkant en videobeelden op laptops of posters laten zien over ‘de waarheid’ van dierenmisbruik. Ook de Cube-demonstraties komen uit Australië overwaaien.

Volgens Loogman hebben de deelnemers aan de Meat the Victims-actie verschillende activistische achtergronden. Zo is hij zelf actief bij Direct Action Everywhere, een internationaal grassroots-netwerk van dierenrechtenactivisten. De Amerikaanse Savage heeft weer met acties van Save Movement meegedaan, die zich vooral op slachthuizen richt. Bij de demonstratie stond ook iemand te zwaaien met een vlag van het Animal Liberation Front (ALF).

Ze zeggen dat de varkenshouderij in Boxtel willekeurig is uitgekozen (‘je kijkt op Google Maps en kiest een boerderij’) en symbool moet staan voor alle misstanden in de bio-industrie. Maar deze regio staat al langer in de schijnwerpers van dierenactivisten: op nauwelijks anderhalve kilometer afstand staat de grootste varkensslachterij van Nederland, die van Vion.

De gevestigde actiegroepen tegen de intensieve varkenshouderij zeggen tot de bezetting in Boxtel nog nooit van Meat the Victims te hebben gehoord. Wakker Dier en Varkens in Nood vinden beide dat de activisten veel te ver zijn gegaan door een varkensbedrijf te bezetten. ‘Illegale acties werken contraproductief’, vindt Hans Baaij van Varkens in Nood, opgericht in 1997 tijdens de varkenspest. ‘Dit is een naïeve actie die als een boemerang op de dierenactivisten terugslaat. Allerlei partijen distantiëren zich, er was massaal politie-optreden nodig, dit komt de varkenssector eigenlijk best goed uit: het gaat nu niet over de misstanden in de stal, maar over de illegale actie.’

Anne Hilhorst van Wakker Dier vult aan: ‘De manier van dieren houden wordt niet bepaald door de boer, maar door de supermarkten en uiteindelijk de consumenten die goedkoop vlees willen. Die ene boer zit ook maar vast in het systeem van kiloknallers en steeds lagere prijzen.’ 

Savage zegt dat de ‘more established’ actiegroepen veel te weinig bereiken met hun handtekeningen ophalen en lobbywerk in politiek Den Haag.  ‘We kunnen handtekeningen verzamelen tot het eind van de wereld, maar dat verandert niets aan de bio-industrie', aldus de Amerikaanse. ‘Dit is een noodsituatie.  #MeatTheVictims heeft meer effect dan alle andere acties die al in het systeem zitten.’

Agressieve protesten in de bio-industrie: zorgen die echt voor minder vleesconsumptie?

In het zwart geklede mannen en vrouwen vielen maandagmiddag de stallen van een varkenshouderij in Boxtel binnen. De activisten van Meat the Victims wilden het gordijn voor de bio-industrie wegtrekken. Als consumenten eenmaal weten onder welke omstandigheden hun lapje vlees geproduceerd wordt, zo is de veronderstelling, zullen zij vanzelf scharrelvlees eisen, minder vlees gaan eten, vegetariër of veganist worden. Werkt deze strategie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden