nieuwsdierenactivisten

Dierenactivisten op je erf? De hogedrukspuit erop, is het advies van Grapperhaus

Dierenactivisten die je erf betreden? Daar mag je best de hogedrukspuit op zetten, zei minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) deze week. Een uitspraak die goed landde bij varkensboeren, maar die de CDA’er nu op Kamervragen en aangiftes door woedende dierenrechtenorganisaties is komen te staan.

Minister Grapperhaus staat de pers te woord op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.  Beeld null
Minister Grapperhaus staat de pers te woord op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Grapperhaus sprak de gewraakte woorden maandag bij een bijeenkomst van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Voor een zaal van zo'n honderd varkensboeren besprak de minister onder meer de controversiële bezetting van een varkensstal in mei die in de sector veel stof deed opwaaien. Om aandacht te vragen voor de volgens hen wrede varkenshouderij weigerden 67 activisten tien uur lang de stal in Boxtel te verlaten, ook al eiste de politie hun vertrek.

De activisten werden eerder deze maand veroordeeld tot het betalen van een boete van 300 euro, maar die geldstraf nam de onrust onder de varkensboeren niet weg. In het Gelderse Heteren vroegen zij Grapperhaus maandag wat zij mogen doen om zichzelf te verdedigen bij een volgende bezettingspoging.

Uit het verslag dat vakmedium Pigbusiness van de avond opstelde, blijkt dat de boeren van de CDA’er niet ineen hoeven te krimpen voor aanstormende activisten. Integendeel: van Grapperhaus mogen zij de activisten verjagen ‘met hogedrukspuit'. Auto's van activisten zouden boeren niet meer moeten omgooien, zoals in Boxtel wel gebeurde, maar: ‘laad de auto's van activisten op een platte kar en neem ze mee’. Bijkomend voordeel: als ze later hun auto komen ophalen, ‘weten we ook precies wie het zijn’.

Ook zou Grapperhaus hebben gezegd dat de activisten ‘ofwel achter tralies, ofwel het land uit’ moeten. Een andere optie is hen overladen met ‘zoveel boetes dat ze alleen nog een krantenwijk kunnen lopen’.

Extreem gevaarlijk

De uitspraken zijn met woede onthaald door negen dierenrechtenorganisaties, waaronder Animal Rights en Comité Dierennoodhulp. Zij verklaarden vrijdag aangifte te doen tegen Grapperhaus omdat het gebruik van de hogedrukspuit ‘extreem gevaarlijk’ zou zijn en de oproep om auto's mee te nemen zou neerkomen op diefstal. Ook de Partij voor de Dieren meldde zich aan het front met Kamervragen over Grapperhaus’ ‘ophitsing’.

De minister zelf vindt de aangiftes ‘de wereld op zijn kop’. Hij bevestigt de hogedrukspuit te hebben genoemd, ‘als honderd mensen jou belagen en jij bent in je eentje’, om activisten af te schrikken. Grapperhaus ontkent te hebben aangeraden om auto's mee te nemen. ‘De term ‘platte kar’ heb ik nog nooit in m'n leven gebruikt.’

Volgens de dienstdoend journalist van Pigbusiness, Caroline van der Plas, heeft Grapperhaus echter ‘alles gezegd wat in het verslag staat’. Een journalist van vakmedium Nieuwe Oogst onderschrijft de strekking van de citaten. Overigens kon Van der Plas zich volledig in de boodschap van de CDA’er vinden: ‘Deze mensen plegen strafbare feiten en spreken nu schande. Aandachttrekkerij.’

LEES VERDER

Is het geoorloofd de wet te overtreden om de praktijk van de intensieve veehouderij aan het publiek te laten zien? Om die vraag draaide het deze maand bij de rechtszaak tegen de dierenactivisten van Meat the Victims.

Door de stalbezetting in Boxtel kwam de tegenstelling tussen varkensboer, burger, consument en activist in extrema aan het licht. De Volkskrant onderzocht: hoe moet het verder met de varkenshouderij?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden