Dierenactivist kiest vaker voor geweld

Het aantal gewelddaden van dierenrechtenextremisten is de afgelopen twee jaar toegenomen, maar de ‘extremistische activiteiten’ zijn niet terroristisch.

Het rapport beschrijft de trends op het gebied van de radicale strijd voor dierenrechten. Het is de derde keer sinds 2004 dat de AIVD hierover bericht. De dienst maakt in het rapport nadrukkelijk onderscheid tussen activisme, extremisme en terrorisme.

Terrorisme is niet aan de orde. De veiligheidsdienst heeft althans ‘geen aanwijzingen’ dat het doel van de extremisten is ‘de bevolking angst aan te jagen of de maatschappij als zodanig met ernstige schade te ontwrichten’.

Het CDA heeft meerdere malen gepleit gewelddadige dierenrechtenacties als terrorisme te beschouwen. Dat maakt een hardere aanpak wettelijk mogelijk. Het AIVD-rapport stelt vast dat in Groot-Brittannië, waar dierenextremisten forse straffen krijgen, nooit wordt gesproken van terrorism maar van domestic extremism.

De aandacht van de AIVD richt zich vooral op groeperingen als Respect voor Dieren (RvD), het daarvan afgescheiden Anti Dierproeven Coalitie (ADC) en het vorige jaar opgerichte Stop Huntingdon Animal Cruelty-Nederland (SHAC-Nederland). Die laatste club richt zich met ‘lawaaidemonstraties’ en home visits tegen farmaceutische bedrijven en financiële instellingen die een relatie hebben met het Britse dierproefbedrijf Huntingdon Life Sciences.

Zo werden afgelopen najaar meerdere auto’s in brand gestoken. Ook werd een huis van een EuroNext-directeur in Noordwijkerhout beklad met de tekst ‘We will kill your wife’.

Veel brandstichtingen en vernielingen worden opgeëist namens het Animal Liberation Front, het Dierenbevrijdingsfront of andere gelegenheidsnamen.

Vorig jaar werden door dierenrechtenextremisten 24 vernieling gepleegd, waren er 17 gevallen van bedreiging. Er was één mishandeling en een keer werden dieren bevrijd.

De ‘effectiviteit van acties door dierenactivisten is groot’, noteert de inlichtingendienst. Het opzichtigste resultaat was het niet doorgaan van het project ScienceLink in Venray. Na vernielingen en aanhoudende intimidatie van de deelnemende partijen kwam het centrum waar bedrijven dierproeven zouden gaan doen er niet.

Het aantal ‘doelwitten’ van de extremisten breidt zich uit, aldus de AIVD. Naast acties tegen de proefdierindustrie en de bonthandel, werd er opgetreden tegen circussen. En in juni werd er brand gesticht bij Duke Faunabeheer, dat in opdracht duizenden ganzen op Texel doodde. In januari werden twee auto’s bij het bedrijf vernield.

Onlangs werden ook weer nertsen ‘bevrijd’ bij een fokkerij. En tegenstanders van de jacht vernielen elk jaar ‘enkele tientallen’ jachthutten, aldus de AIVD.

Overigens liggen de extremistische splintergroepen ook vaak met elkaar overhoop. Bij meerdere demonstraties werden extreemrechtse dierenactivisten hardhandig verwijderd door extreem-linkse actievoerders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden