Diepvriesspinazie zonder zand

Oerlemans. Oerlewie? Oerlemans...

Nooit van gehoord zeker. En dat is merkwaardig, want het gaat om de grootste Nederlandse diepvries producent van groenten en aardappels. Bovendien zou het bedrijf, dat dit jaar 25 jaar bestaat, ook bekend kunnen zijn vanwege zijn heldhaftige verleden. Oerlemans - toen nog Depex - beleefde in 1977 de langste bedrijfsbezetting uit de Nederlandse geschiedenis. Onder aanvoering van Jan Hulsen, nu met Huub Voorhuis eigenaar van het bedrijf, die met zijn collega's wilde voorkomen dat het bedrijf in het Limburgse Broekhuizenvorst zou worden gesloten.

Het bedrijf is ondanks zijn successen bescheiden gebleven. En dus zijn Iglo en Bonduelle de namen die het eerst opborrelen als het om diepvrieseten gaat. Als daarover al hardop wordt gesproken, want we zijn een volkje dat liever vers eet. Kwestie van gezond doen, vinden we zelf. Het Voedingscentrum probeert dat fabeltje uit de wereld te helpen, want diepvries - de branche spreekt liever over vriesvers - is in sommige gevallen simpelweg zelfs beter dan verse groenten, is gebleken uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

'Meer dan de helft van de Nederlanders denkt ten onrechte dat verse groente gezonder is dan groente uit diepvries of blik. 80 Procent meent dat vers meer voedingswaarde heeft dan diepvries- of blikgroenten.' Fout, fout, fout, fout, weet het voedingscentrum. Eigenlijk hadden we dat zelf ook kunnen bedenken. Want als de bloemkool die we kopen 's morgens al vers van het land is gekomen, laten we hem vaak thuis nog wel een paar dagen liggen.

We eten per jaar per persoon drieënhalve kilo groenten uit de diepvries. Het EU-gemiddelde ligt op zes kilo. Overigens maken we, consequent als we zijn, sinds jaar en dag massaal één uitzondering: spinazie is in bevroren toestand bijna niet aan te slepen. Om het over andere cijfers te hebben: zo goed als de helft van de diepvries productie is spinazie. Want het zand is er niet uit te spoelen, weten we allemaal.

Spinaziesoep met ei, zonder zand, voor vier personen

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de koriander fijn. Verhit in een ruime pan drie eetlepels olijfolie en fruit hierin de knoflook, de ui (glazig) en de koriander. Voeg het pak ontdooide spinazie en de bouillon toe en laat dit op een middelhoog vuur een kwartiertje meekoken.

Breng op smaak met zout, peper en komijnpoeder.

Pureer de soep, van het vuur af, met een staafmixer.

Pel de eieren en hak ze heel fijn. Strooi vlak voor het opdienen over de soep.

Lekker met vers witbrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden