Dieptepunt van de rente ligt drie eeuwen terug

Wie denkt dat de rente in Nederland echt tot een historisch dieptepunt is gedaald, geeft weinig blijk van kennis van de vaderlandse geschiedenis....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'De lage Nederlandse rentetarieven hebben ons beroofd van alle handelsvoordelen', zei ooit een Engelsman. Dat is geen recente uitspraak; dat zei Sir Josiah Child in 1670, 22 jaar nadat de vrede van Münster was getekend die een einde maakte aan de tachtigjarige oorlog.

In het begin van die oorlog (1568) piekte de rente op een niveau van 17 procent. Naarmate de Republiek van de Zeven Provinciën meer aan de winnende hand was, daalde de rente naar een niveau dat voor 1568 heel gebruikelijk was: 6 tot 8 procent. Het langjarig gemiddelde in de drie eeuwen tussen 1680 en 1980 ligt op 5 procent.

De tarieven die Child jaloers maakten, in 1670, bedroegen 3 procent. De Britse rente lag toen op 6 procent. In 1995 betaalt de Nederlander nog steeds weinig voor zijn kredieten en krijgt hij weinig voor zijn spaargeld.

Dezelfde historische gegevens gelden ook de korte-termijntarieven, die bankpresident Duisenberg donderdag nog zo vermetel verder verlaagde. De vooruitzichten voor inflatie zijn uitermate gunstig: samen met Japan en Zwitserland zijn de inflatieprognoses de laagste in de geïndustrialiseerde wereld met 1,3 procent. 'De gulden', zei de toenmalige Duitse centrale-bankpresident Schlesinger ooit, 'is de sterkste D-mark'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden