Dieptepunt in drugsoorlog Mexico

Mexicaanse soldaten hebben dinsdag 72 lijken gevonden op een ranch in de noordelijke deelstaat Tamaulipas. Dezelfde dag zei president Felipe Calderón nog meer bloedvergieten te verwachten, voordat zijn regering de situatie onder controle zal krijgen. Desondanks blijft Calderón zijn omstreden strategie tegen de drugskartels verdedigen.

Van onze correspondent Allart Hoekzema

Een eenheid van de Mexicaanse marine stuitte op de lijken van 58 mannen en 14 vrouwen op een groot landgoed dicht bij de Golf van Mexico, na een vuurgevecht met veronderstelde huurmoordenaars van een drugsbende. Bij de schietpartij kwamen vier personen om het leven, onder wie een soldaat. Dat zei een woordvoerder van de marine woensdagochtend lokale tijd.

Op de ranch zijn zware wapens en dure voertuigen in beslag genomen. De vondst van de lijken is het zoveelste signaal van een steeds wredere narco-oorlog.

Sinds president Calderón in december 2006 een grootscheeps militair offensief begon tegen de drugshandelaren in het land, zijn ruim 28 duizend personen vermoord, onschuldige burgers en kinderen inbegrepen.

De strategie van de regering voorziet in de inzet van tienduizenden soldaten en politieagenten. ‘Ik sluit niet uit dat er nog meer bloed zal vloeien. De overwinning, die we zoeken en zullen bereiken, is ondenkbaar zonder de aanwezigheid van geweld’, verklaarde de president dinsdag in een interview met de Mexicaanse zender Radio Imagen.

Drugskartels


De noordelijke deelstaten Nuevo León en Tamaulipas zijn uitgegroeid tot Mexico’s gewelddadigste zones als gevolg van een strijd tussen het beruchte Golfkartel en diens voormalige bondgenoten Los Zetas. De kartels vechten met elkaar om de controle van belangrijke smokkelroutes naar de Verenigde Staten. ‘Dit is een proces van zelfvernietiging van de criminele bendes in ons land’, aldus Calderón in het vraaggesprek.

De huurmoordenaars van de narcos doorzeefden in juni dit jaar een populaire kandidaat voor de gouverneursverkiezingen van Tamaulipas met kogels, een van de ernstigste politieke moorden van de afgelopen zestien jaar in Mexico. Volgens waarnemers passen de drugskartels de laatste tijd nieuwe tactieken toe in de strijd tegen de autoriteiten, zoals het plaatsen van autobommen. Tegelijkertijd gaan ze door met beproefde methoden, zoals het onthoofden en verminken van hun slachtoffers.

Het afgelopen weekeinde werden vier mannen onthoofd en half naakt, met afgehakte vingers en geslachtsdelen, opgehangen aan een viaduct in Cuernavaca, een geliefde vakantiebestemming ten zuiden van Mexico-Stad.

Dinsdag vond de federale politie de lijken van twee mannen, met afgezaagde armen. Ze hingen aan een brug over de drukke snelweg tussen Cuernavaca en de bekende badplaats Acapulco.

Calderón weigert een stap terug te doen in zijn meedogenloze oorlog tegen de gewelddadige drugskartels. Critici zeggen dat zijn strategie averechts werkt. Het geweld neemt met de dag toe.

Ontvoeringen


Nadat deze week twee particuliere bewakers van een exclusieve privéschool in een buitenwijk van de stad Monterrey met vuurwapens waren aangevallen door een drugsbende, droeg de Amerikaanse ambassadeur in Mexico alle consulaire employés op hun kinderen voorlopig thuis te laten. ‘De snelle toename van ontvoeringen in en buiten Monterrey vormt een groot gevaar voor Amerikaanse families’, aldus de ambassadeur.

Politieke waarnemers zeggen dat de regering van Calderón zich vroeg of laat genoodzaakt zal zien haar strategie tegen de drugskartels te veranderen, om een normaal verloop van toekomstige verkiezingen – waaronder de race voor het presidentsschap in 2012 – te kunnen garanderen.

De voormalige Mexicaanse president Vicente Fox (2000-2006), een partijgenoot van Calderón, pleitte twee weken geleden op een congres voor de legalisering van soft- en harddrugs. ‘Zo halen we de criminele angel uit het kolossale probleem’, aldus Fox.

Calderón zei onlangs een brede, nationale discussie over legalisering ‘in principe’ te verwelkomen. Maar zelf is hij tegen het vrijgeven van drugsbezit, -distributie en –handel. ‘We mogen absoluut niet het risico lopen een groot veiligheidsprobleem te veranderen in een nog groter volksgezondheidsprobleem’, verklaarde Calderón. ‘Als alle drugs zomaar op de legale markt te verkrijgen zijn, worden miljoenen Mexicaanse jongeren op onverantwoorde wijze blootgesteld aan levensgevaarlijke verleidingen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden