Diepgelovig telg van het old boys network

Naast een indrukwekkende carrière in het bedrijfsleven, had Adriaan Overwater een eigen kerkgemeenschap.

Adriaan Overwater.

Hij was diepgelovig. Vanaf zijn 21ste jaar was Adriaan Overwater overtuigd van de wederkomst van de Verlosser. De gelovigen zouden daarna wonen op een nieuwe aarde, de ongelovigen zouden een zware dag meemaken en er daarna niet meer zijn.

Deze rechtlijnige overtuigingen waren geen beletsel voor een indrukwekkende carrière in het Nederlandse bedrijfsleven. Toen hij op 7 juli overleed in Den Bosch stond boven zijn naam 'Mijn hulp komt van de HEER die hemel en aarde heeft gemaakt', maar daaronder ook 'Bestuurder en commissaris van talrijke Nederlandse ondernemingen'.

Dat laatste was bijna een understatement. Overwater was heel lang telg van het old boys network. Van 1968 tot 1989 was hij de baas van het beursfonds Buhrmann-Tetterode, een illuster handelshuis in papier, kantoorartikelen en grafische systemen. 'De geschiedenis van Bührmann is de geschiedenis van Overwater', zei een collega.

Overwater kocht in die periode talrijke bedrijven op, zoals de papierfabriek Roermond, kartonfabriek Hollandia in Coevorden, Ceres in Oude Pekela en Dollard Karton in Nieuweschans. Als het niet goedschiks ging, moest het desnoods maar kwaadschiks. Overwater kocht stiekem op de beurs 46 procent van de aandelen van kantoorinrichter Ahrend - 'ik lig als een waakhond voor de deur van Ahrend en kom er niet vandaan' - maar zag de poging mislukken.

Daarnaast had hij een reeks van commissariaten die hem tot een van de meest invloedrijke Nederlanders maakte. Behalve bij beursfondsen als verzekeraar Amev, ING en Pakhoed was hij commissaris bij de familiebedrijven HAK, Holland Haag, de Van Nieuwpoort Groep, Koninklijke Van Zanten en Tiger Plastics - Coram. Daarnaast was hij vele jaren lid van de SER.

Overwater werd geboren in een gereformeerd gezin in Dubbeldam. Zijn vader was kolen- en graanhandelaar op het eiland van Dordrecht. Maar in plaats van in diens voetsporen te treden ging hij economie studeren in Rotterdam en later aan de VU in Amsterdam waar hij les kreeg van professor dr Jelle Zijlstra.

Hij begon bij de Nederlandse Textielbond in Amsterdam, waarna hij in 1958 de overstap maakte naar Koudijs veevoeder in Den Bosch. Hij vestigde zich ook in deze katholieke gemeente en besloot daar samen met zijn vrouw een eigen christelijk gereformeerde kerkgemeenschap op te zetten rond de Zuiderkerk, waar hij tot het einde van zijn leven twee keer op zondag de dienst bezocht: 's ochtends de evangelisatie en 's middags de catechese.

Overwater zag zichzelf eerder als een dienende dan als een heersende bestuurder, hoewel hij kritiek kreeg autoritair te zijn. In een interview met het Reformatorisch Dagblad in 2006 zei hij: 'Een voorzitter van een raad van bestuur kan heel sterk een heerserstype zijn. 'Ik beslis.' Je kunt ook de nadruk leggen op de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, en een stap terug doen als je ziet dat anderen niet kunnen meekomen in dat wat jij graag zou willen.'

Nadat hij zijn laatste bestuursfuncties in het bedrijfsleven had moeten opgeven was hij actief met zijn stichting Licht voor de Wereld, die wereldwijd visueel gehandicapten helpt. Na een zware val met de fiets tien jaar geleden kon hij nog maar moeilijk lopen.

Buhrmann Tetterode zou na zijn vertrek opgaan in KNP BT. Dat viel later uit elkaar. Nu maakt het oude Buhrmann onder de nieuwe naam Corporate Express deel uit van de Amerikaanse multinational Staples.

Overwater wordt overleefd door zijn vrouw Marjan, drie kinderen en negen kleinkinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden