Diepe rust bij nachttour van Puff Daddy

Puff Daddy is vrolijk. Eindelijk. Nauwelijks drie uur op Nederlandse bodem en de Amerikaanse rapper en producer heeft er al een vermoeiende signeersessie opzitten....

Van onze verslaggever Jeroen Junte

Weg van de drukte. En vooral weg van alle vragen over zijn stormachtige relatie met de filmster en 'Puertorican diva' Jennifer Lopez en de aanklacht wegens verboden wapenbezit na een schietpartij in een Amerikaanse club waar het sterrenpaar bij betrokken raakte.

Maar ontspanning is niet de reden van het bliksembezoek dat Sean 'Puffy' Combs afgelopen zaterdagnacht in Nederland aflegde. Zijn fans, daarvoor is de rapper deze ene nacht in Amsterdam, ingeklemd tussen soortgelijke bezoekjes aan Berlijn en Bazel. Maar Puffy heeft dan ook wat goed te maken.

Al twee keer had hij zijn Nederlandse optredens op het laatste moment afgezegd. En met een concert voor de boeg in Ahoy' donderdag kan het nooit kwaad om alvast even je gezicht te laten zien. Hiphop-artiesten genieten geen beste reputatie als het gaat om betrouwbaarheid.

Even lijkt het alsof ook dit goodwill-offensief misloopt. Puff Daddy zou zijn meet and greet-tour beginnen met een middernachtelijke signeersessie in platenzaak Fame in de Kalverstraat. Maar rond twaalven ziet de winkelstraat er guur en - op wat aangeschoten kroeglopers na - verlaten uit.

De netjes opgeruimde dranghekken doen het ergste vrezen. Maar gelukkig voor de fans, een A4-tje op de gevel van de platenwinkel meldt dat de signeersessie wegens 'problemen met de vergunning' is verplaatst naar het Hardrock Café bij het Leidseplein.

Ook daar staan de dranghekken werkeloos rond de ingang. Het aantal tieners dat de moeite heeft genomen om 's nachts ruim een uur in de regen te staan, is nauwelijks groter dan het aantal klanten bij de Febo-automatiek om de hoek.

In het Hardrock Café kijkt een handjevol toeristen even verstoord op van hun tafels als bij de entree van Puff Daddy de fotografen afdrukken. Maar niemand maakt aanstalten om een handtekening te vragen.

Het zijn vooral tieners die defilerend langs een lange tafel een handje en een krabbel op een poster in ontvangst mogen nemen. Als gebaar aan de fans die niet aanwezig konden zijn, maakt Puffy zelfs een paar minuutjes vrij om vragen van journalisten te beantwoorden. Zolang woorden als 'schietincident' en 'verloving' maar worden vermeden, beklemtoont zijn manager.

Dus zegt Puffy nog maar eens dat hij echt 'blij is iets voor zijn Nederlandse fans te kunnen doen'. En dat hij Amsterdam 'echt. . . wow' vindt en hoopt nog wat fans te ontmoeten in het Amsterdamse nachtleven waar hij zich zometeen met alle hevigheid in gaat storten.

Na een plichtmatig uurtje lachen en signeren vindt Puffy het mooi geweest. Helaas voor het groepje wachtenden achter de dranghekken verdwijnt hij via de achteruitgang in een geblindeerde Mercedes. Op weg naar zijn fans op een hiphopfeest in de Amsterdamse club Ministry.

Er gaat een buzz door de club als his royal Puffness en zijn hofhouding - te herkennen aan zonnebrillen en stoere jacks - binnenkomen. De dj draait voor deze speciale gelegenheid wat nummers van zijn liefje Jennifer Lopez en van de vermoorde rapper Notorious B.I.G., een vriend van Puffy. Aan hem droeg hij zijn hit I'll be missing you op.

Maar van 'fans opzoeken' is weinig te merken in de Ministry. Boomlange bodyguards houden de nieuwsgierige kijkers op een afstand. Slechts het geknal van de champagnekurken en dikke rookwolken van sigaren en joints verraden iets van wat zich in het hoekje achter de brede ruggen afspeelt.

De aandacht voor 's werelds bekendste rapper verflauwt dan ook snel. Slechts een handjevol jonge meisjes doet een poging zich op te dringen aan de bodyguards. Maar op de dansvloer had men duidelijk meer interesse voor het andere geslacht.

Buiten voor de Ministry staat een lange rij van mensen. Zij behoren niet tot de driehonderd fans die een glimp van hun idool is gegund. Maar zij hebben een troost: donderdag komt hij terug. Echt waar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden