NieuwsChina

‘Diep verontrustend’: China maakt einde aan verbod op handel in tijgerbot en neushoornhoorn

China gaat de binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn van gefokte dieren toestaan, ten behoeve van onderzoek en behandeling in de traditionele Chinese geneeskunde. Ook wordt het verbod op de handel in antieke tijger- en neushoornproducten opgeheven.

Siberische tijgers wachten om te worden gevoed door toeristen in het Heilongjiangpark, bij de noordelijke Chinese miljoenenstad Harbin. China heeft een hele bedrijfstak van zogeheten tijgerboerderijen, waar duizenden tijgers gehouden worden om bot te leveren voor de medicijnindustrie. Beeld null
Siberische tijgers wachten om te worden gevoed door toeristen in het Heilongjiangpark, bij de noordelijke Chinese miljoenenstad Harbin. China heeft een hele bedrijfstak van zogeheten tijgerboerderijen, waar duizenden tijgers gehouden worden om bot te leveren voor de medicijnindustrie.

Dat heeft de Chinese regering maandag bekendgemaakt. De onverwachte beslissing inzake de bedreigde diersoorten maakt een einde aan een verbod dat 25 jaar van kracht was. China verbood begin dit jaar nog de binnenlandse handel in ivoor, een stap die wereldwijd werd verwelkomd als een hoopgevende uiting van nieuw Chinees leiderschap en een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de ivoorstroperij.

Internationale natuurbeschermingsorganisaties veroordelen de liberalisering van de binnenlandse handel in tijgerbot en neushoornhoorn. Het WWF (World Wide Fund for Nature) noemt het besluit ‘diep verontrustend’ en waarschuwt dat het wereldwijde schadelijke consequenties zal hebben. De organisatie roept China op het verbod in stand te houden en uit te breiden tot alle tijgerproducten. 

De ervaringen op de ivoormarkt laten volgens WWF zien dat het vrijwel onmogelijk is een internationaal handelsverbod te handhaven als handel binnenlands wel is toegestaan. Legale handel biedt een dekmantel voor illegale handel en stimuleert de vraag. De Chinese vraag naar ivoor nam juist af door de ban.

Chinese medicijnen

Tijgerbot en neushoornhoorn werden in 1993 geschrapt uit de officiële lijst van traditionele Chinese medicijnen. In 2010 adviseerde de Wereldfederatie van Chinese geneeskundige genootschappen haar leden bovendien tijgerbot en andere producten van bedreigde diersoorten voortaan te mijden.

Volgens de in Londen gevestigde Environmental Investigation Agency, een onderzoeksgroep naar milieucriminaliteit, is de liberalisering een ‘brutale en regressieve stap’ die alle internationale inspanningen voor de bescherming van tijgers en neushoorns ondermijnt. Volgens de EIA vindt China het belangrijker de Chinese geneeskunde en tijgerfokkerij te stimuleren dan bedreigde diersoorten te redden.

China heeft een hele bedrijfstak van zogeheten tijgerboerderijen, waar duizenden tijgers gehouden worden om bot te leveren voor de medicijnindustrie. Aan tijgerbot en neushoornhoorn worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, maar daarvoor bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden