Weblog

'Diep in het hart zijn politici heel nostalgische mensen'

De waan van de dag regeert, zo wil het beeld. Maar politici zijn diep in het hart eigenlijk heel nostalgische mensen.

Formatiebesprekingen in de zomer van 2010.Beeld anp

Zeker wanneer de politicus wat ouder wordt, slaat het verlangen naar vroeger hard toe. Of zoals PvdA-prominent Jacques Wallage (65) in de Oude Zaal van het parlementsgebouw zachtjes tegen zichzelf fluisterde: 'Heerlijk, die oude Kamer. Ja, toen was alles nog zo leuk.'

Hij kwam woensdag als voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur om de nieuwe Kamer te informeren. En hoewel hij tijdens die hoorzitting over bestuurlijke vernieuwingen pas om 17.00 uur aan de beurt was, zat hij al om 9.00 uur klaar in de Oude Zaal. Herinneringen ophalend aan de tijd dat hij zelf nog in de Kamer zat of bewindspersoon was.

Goede Oude Tijd
Toen waren de grote debatten nog in de knusse Oude Zaal. Dat was in de tijd dat SGP-leiders nog niet op tv kwamen: de periode dat D66 met apostrof werd geschreven en coalitieonderhandelingen over miljarden euro's plaatshadden in de achterkamertjes. Gelukkig is er een museum voor nostalgie: in de Eerste Kamer vluchten politici geregeld richting de Goede Oude Tijd. En dat gaat veel verder terug dan de Haagse periode van Wallage (1981 tot 1998). Onlangs werd in de senaat een stevig robbertje gedebatteerd over de vraag of de eerste regeling voor mensenrechten nu stamt uit het Plakkaat van Verlatinghe (1581) of de Unie van Utrecht (1579).

De kersverse PvdA-senator Nico Schrijver liet in zijn maidenspeech in de senaat meteen weten dat hij hoogleraar internationaal recht is door met het plakkaat op de proppen te komen. Maar al snel stuitte hij op de historische gewetens Piet Hein Donner (minister, CDA) en Tiny Kox (SP, senator). De laatste: 'Volgens mij was de Blijde Inkomst echt het eerste document dat relevant was. Donner: 'Eigenlijk begon het met Bartolus van Saxoferrato in de 14de eeuw.'

Niets waan van de dag. Een tip voor Wallage: kom naar de Eerste Kamer voor de wekelijkse behoefte aan nostalgie.

Kim van Keken is politiek redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden