Dienstverbanden afgelopen tien jaar flink verkort

De gemiddelde duur van een arbeidsrelatie tussen werkgever en back office werknemer is de laatste jaren behoorlijk verkort. Dit blijkt uit onderzoek van BSP-Staffing. Hiervoor zijn 2.192 afgeronde arbeidsrelaties van backoffice medewerkers de afgelopen 10 jaar bestudeerd.

Redactie
© GETTY Beeld
© GETTY

De groep backoffice medewerkers bestaat uit financiële, personele en secretariële functies. Uit het onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde arbeidsduur 35 maanden, oftewel 2,9 jaar bedraagt. Dat is beduidend lager dan de 9,2 jaar in 2001 (onderzocht door het CBS). Verder blijkt dat 3 op de 5 dienstverbanden minder dan 2 jaar duren. Een ruime 70 procent was binnen drie jaar vertrokken bij zijn werkgever en slechts 4,7 procent had een dienstverband van langer dan 10 jaar. De gemiddelde lengte van de vrouwelijke arbeidscontracten ligt duidelijk lager dan bij mannen, maar dat verschil neemt de laatste jaren af.

Inspelen
Of de dienstverbanden de laatste jaren steeds minder worden verlengd, omdat werknemers graag wisselen van baan of dat de opzegging komt vanuit de werkgever, is voor BSP-Staffing niet belangrijk.

BSP-Staffing meent dat het personeelsbeleid van organisaties meer zou moeten inspelen op deze korter durende dienstverbanden. Enerzijds door een betere of andersoortige selectie bij de start en meer aandacht voor interne carrièreplanning. Anderzijds door te anticiperen op relatief snel vertrek. Denk bijvoorbeeld aan procedures rondom kennisoverdracht en inwerkprotocollen. Ook zou in dit kader de gewoonte, om bij aanname de volledige werving- en selectievergoeding te betalen, heroverwogen kunnen worden. Om die reden heeft BSP-Staffing een werving- en selectieproduct geïntroduceerd, genaamd W&S Budget. De werving- en selectievergoeding is hierbij gekoppeld aan de werkelijke lengte van de arbeidsrelatie van de aangenomen medewerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden