Dienstplicht

Het was erg warm. 'Nou en, houd je rustig en ga af en toe onder de douche.' Doe ik ook....

Wat was er ook alweer tegen sociale dienstplicht?

Zelf ben ik dertig jaar geleden een jaar verpleeghulp bij demente bejaarden geweest. Min of meer toevallig, omdat ik vanwege een studie een jaar moest overbruggen. Ik was toen 17. Het was een leerzaam jaar, waar ik zeker niet slechter van geworden ben.

Zijn wij vergeten dat deze samenleving opgebouwd is door dezelfde hardwerkende bejaarden die wij nu laten stikken? Met z'n zessen op een kamer in het verpleeghuis, waar voor de basisverzorging geen tijd en mankracht is.

Er gaat veel geld naar het in het gareel houden van hangjongeren. Is er misschien een creatieve geest die ziet dat er veel energie verloren gaat? Jongeren hebben energie, daar moeten zij iets mee. Bij te weinig of geen sturing gaat deze energie zitten in vandalisme en andere overlast. Als er een positieve benadering gevonden kan worden, waarbij de jongere zich nuttig, nodig en gewaardeerd kan voelen, dan zou er minder leed hoeven zijn. Niet dat iedereen de zorg in moet; er is meer op het sociale en maatschappelijke vlak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.