Dienstplicht Israël ook voor ultra-orthodoxe joden

Het Israëlisch kabinet is het zondag eens geworden over een omstreden wetsvoorstel om ultraorthodoxe joden niet langer van de dienstplicht vrij te stellen. De afschaffing van het privilege stond in het regeerakkoord dat de partijen in de coalitie na de verkiezingen van 22 januari sloten.

Een ultra-orthodoxe jood wordt gearresteerd tijdens protesten in mei. Beeld afp

Voor het eerst in jaren zitten in de regering geen partijen die de belangen van de ultraorthodoxen behartigen.

Tot nu toe hoeven ultraorthodoxe jongeren die bij een religieuze school staan ingeschreven, niet in militaire dienst. Dat voorrecht stuit vele Israëlis tegen de borst, omdat zij jaren van hun leven kwijt zijn aan de militaire dienst en de daaropvolgende herhalingsoefeningen. De basisdienst duurt 3 jaar voor mannen en 2 jaar voor vrouwen.

Ongeveer 30.000 Haredim, ultraorthodoxe joden, gingen in mei de straat op om tegen de naderende dienstplicht te protesteren. Zij vinden dat de studie van de heilige schriften een van de fundamenten van het joodse leven is en dat mensen die dat doen, het recht hebben er al hun tijd aan te besteden.

Volgens het wetsvoorstel krijgen nog slechts 1800 'buitengewoon begaafde studenten' aan de religieuze scholen vrijstelling van de militaire dienst. De overige ongeveer 6200 studenten die jaarlijks een oproep krijgen, zullen het uniform moeten gaan dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.