Dienstmeiden van moordenaar doen boekje open

Komt de ene dienstmeid net lekker op dreef bij het uitbeelden van de moord op haar Mevrouw, sist de andere meid dat het zo wel genoeg is....

Het zou allemaal kunnen. Die dubbelzinnigheid maakt Moord, een bekentenis tot een speelse voorstelling. De twee meiden op het toneel corrigeren niet alleen elkaars verhaal over de moord, ze corrigeren ook elkaars toneelspel en elkaars gedrag. Als actrice Nelleke Zitman in hitsige tijgerhouding verslag doet van de lichamelijke behoeften van Mevrouw, maant Yvonne van den Hurk ineens stijfjes dat ze stil moeten zijn. Want boven het Haagsche souterrain horen we Meneer stommelen. En de moord op Mevrouw, waar de twee meiden getuige van waren, heeft híj gepleegd.

Van den Hurk bewerkte Een nagelaten bekentenis, de honderd jaar oude roman van Emants. Het boek is een biecht van de moordenaar, die amper woorden vuil maakt aan de twee inwonende dienstmeiden. Van den Hurk laat de blik afdalen naar het souterrain, waar we zien wat dat 'alleen met de meiden' vanuit hun perspectief betekent. De zwijgende schimmen uit het boek blijken alles te weten over de liefdeloze jeugd van Meneer, en over zijn slechte huwelijk.

Nee, het is geen Couperus-achtige voorstelling met bedrukt gefluister tussen het statige meubilair. De aankleding verwijst naar het verleden, maar heeft ook abstractie.

Had de tegenstelling tussen upstairs en downstairs meer gestalte gekregen, dan was het misschien spannender geweest. Nu ligt de nadruk wat braafjes op de verhouding tussen de twee vrouwen, op hun emoties en ideeën omtrent de liefde en het levenslot. Plaatsvervangend doorleven de dienstmeiden het innerlijke gevecht dat de Meneer uit hun verhaal ondergaat, en dat eveneens tot een moord leidt.

Niet dat Meneer daar iets van merkt. Hij blijft de man uit het boek van Emants, die deze 'ondergrondse' lezing alleen vanuit een andere hoek laat zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden