Dienstklopper spil in Clearstreamproces

Rechters wacht een zware taak in het Franse Clearstreamproces. Elke uitspraak zal politiek worden geduid.

Een hele maand heeft het Clearstreamproces geduurd. Een leger aan advocaten, aanklagers en rechters was in de weer voor dit ‘proces van de eeuw’. Nadat vrijdagmiddag de zitting werd gesloten, is maar één conclusie mogelijk: de verwarring is bij het slot minstens zo groot als aan het begin. ‘Het is als astrofysica’, zei een van de betrokkenen. ‘Hoe groter je kennis wordt, hoe meer je begrijpt hoeveel we nog niet weten.’

Sluitend bewijs is op geen van de dossiers geleverd, de hoofdrolspelers hebben de afgelopen maand vooral doorgebracht met elkander zwart maken en zichzelf vrijpleiten. Zodat de rechters, die waarschijnlijk in januari uitspraak zullen doen, een zware taak hebben. Vooral omdat elke uitspraak politiek geduid zal worden. Dat kan moeilijk anders als de hoofdrolspelers Nicolas Sarkozy en Dominique de Villepin heten.

Bij de Luxemburgse zakenbank Clearstream zou in 2003 een – valse – lijst van mensen zijn opgesteld die zwart zouden worden uitbetaald. Dat hield verband met de levering in 1991 van Franse fregatten aan Taiwan. Op die lijst stonden bekende Fransen als bankdirecteur Dominique Strauss-Kahn en actrice Laetitia Casta, maar ook Nicolas Sarkozy, opgenomen als Paul de Nagy en Stéphane Bocsa, een verbastering van het tweede deel van zijn achternaam.

Drie namen werden genoemd: Jean-Louis Gergorin, voormalig tweede man van vliegtuigbouwer EADS, die informaticaspecialist Imad Lahoud opdracht tot de vervalsingen zou hebben gegeven. En vooral Dominique de Villepin, de minister van Binnenlandse Zaken die later premier zou worden en zich sinds de verkiezing van partijgenoot Sarkozy als president ontpopte als een van diens politieke tegenspelers. Was Villepin op de hoogte van de vervalsing?

Villepin groeide moeiteloos uit tot ster van het proces. Bijna dagelijks gaf hij voor de rechtbank zijn eigen visie op de zaak, en bepaalde hij zo de sfeer rond het proces. Dat begon met een filippica, waarin hij Sarkozy van een klopjacht beschuldigde door van het proces een politieke zaak te maken. Sarkozy gooide daarna olie op het vuur door ver voor zijn beurt over ‘schuldigen’ te spreken.

‘Clearstream’ is vooral een proces van data: wie wist wat op welk moment? Vragen in de trant van: heeft Lahoud Villepin ontmoet bij zijn buurvrouw, schoonzus van de ex-premier? Buiten de lijst met namen, die overigens voor de bank geen bewijs van betaling vormt, is er niets. Niets behalve de aantekeningen van een steile generaal: Philippe Rondot.

Deze officier van de geheime dienst bleek een echte dienstklopper. Hij had de gewoonte van zijn gesprekken notities te maken, ‘vaak tot op de minuut precies’. Volgens die aantekeningen bracht Villepin wel degelijk Sarkozy, ‘Boksa’ in de notities van Rondot, ter sprake. Ook zou hij Rondot hebben verzocht de vrijlating van Lahoud te regelen.

Het kwartet advocaten van Villepin deed er alles aan Rondot af te schilderen als een man op wiens aantekeningen men niet kan vertrouwen. Toch was het vooral zijn getuigenis die de officier van justitie sterkte in zijn eis van achttien maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 45.000 euro tegen Villepin. Tegen Gergorin, die als de spin in het web wordt beschouwd, is drie jaar gevangenisstraf geëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden