Diensten van ambassade in buitenland stuk duurder

De diensten die ambassades verrichten voor Nederlanders in het buitenland zijn fors duurder geworden. Voor een huwelijksvoltrekking op een consulaat betaalt de burger sinds 1 januari 433 euro....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

De prijsverhogingen zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken noodzakelijk omdat de tarieven sinds 1988 niet meer waren aangepast. De nieuwe prijzen zijn nog steeds niet kostendekkend. Het plan is vanaf 2005 de tarieven jaarlijks aan te passen aan de inflatie.

De 150 ambassades in het buitenland helpen ieder jaar vele tienduizenden Nederlanders. Naast het voltrekken van huwelijken gaat het onder meer om het verstrekken van visa, bemiddeling bij financiële en juridische problemen en hulp bij het opsporen van vermisten. Ook stelt de ambassade de brief op waarmee een stoffelijk overschot of urn naar Nederland kan worden vervoerd.

De meest voorkomende hulp die de ambassade verleent is het opstellen van een verklaring van verblijf in het buitenland. Nederlanders in den vreemde hebben die veelvuldig nodig, zowel voor de Nederlandse autoriteiten als voor de overheid in het land waar ze wonen. Afgelopen jaren kostte zo'n verklaring nog geen 10 euro, nu is dat 30 euro. Het opmaken van een notariële verklaring is in prijs gestegen van circa 100 naar 265 euro.

Bij het vaststellen van de tarieven is rekening gehouden met de salarissen van het ambassadepersoneel. Die zijn meestal hoger dan die van collega-ambtenaren in Nederland. Verder valt hulp in het buitenland vaak duurder uit omdat ambassades niet, zoals gemeenten, elektronisch bevolkingsgegevens kunnen uitwisselen.

Mensen zonder inkomen of met een zeer laag inkomen hoeven niets te betalen. Buitenlandse Zaken benadrukt dat 'lang niet iedere Nederlander buiten de landsgrenzen succesvol is'. Ook de hulp voor gevangen Nederlanders in het buitenland blijft gratis. De prijs voor een visum wordt in Europees verband vastgesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden