Dienst bestudeert asbak

Service voor vakantievierders en ieder ander die geen zin heeft in nieuwsjagen: Jean-Pierre Geelen vat een week in Nederland samen in 623 woorden. Blijft u gerust nog even weg.

Bestaat de Club van tien miljoen nog? Het genootschap tegen overbevolking van Nederland (en niet per se tegen immigratie, zoals wantrouwende geesten soms dachten) heeft het doel bereikt. Zo ziet Nederland er dus uit wanneer we met z'n tien miljoenen zijn achtergebleven. Het is hier fantastisch.


Terwijl u zich geheel vrijwillig hutjemutje laat inlijven op dure veldbedjes op dat snikhete Italiaanse strand of de overvolle camping municipal, biedt Nederland weidse panorama's vol verlaten wegen en lege straten. Op de radio halen ze elke ochtend uit arren moede een man van de Verkeerscentrale in de uitzending. Aangeslagen moet hij melden: geen enkele file. Waagt u het niet terug te komen.


En een regering blijk je dus ook helemaal niet nodig te hebben: de aanpak van Vogelaarwijken blijkt mislukt, aldus het Sociaal Cultureel Planbureau. Geen politicus te bekennen, maar het land leeft volop. Nou ja: Rita Reys, 'First lady of jazz', valt te betreuren - een dissonant in de zomersymfonie, samen met het heengaan van JJ 'Cocaine' Cale.


Verder gebeurt hier hoegenaamd niets; zoals het hoort. Op de nieuwsvloer draaien buitenlandredacties overuren - elders wil de vijver nog weleens rimpelen. In de nieuwskeuken pruttelen hier zachtjes halfgare berichtjes. Zoals over het toenemende aantal buiten- zwembaden dat de poorten moet sluiten; een onderzoeker die het drama in kaart had gebracht, betreurde het teloorgaande 'belangrijk stukje samenzijn' in vele gemeenten.


Zit u in de buurt van Chersonissos? Geef uw ogen nog even de kost in dat sodom en gomorra, want een nieuw Oh oh Cherso zal in Nederland niet snel meer te zien zijn op tv. De alcoholbranche (verenigd in de STIVA) keerde zich - toegegeven: rijkelijk laat - tegen een nieuwe variant op RTL, vanwege gevreesd drankmisbruik. Slecht voor het imago van de drankbizz. En u weet: de adverteerder heeft het voor het zeggen.


Van dag tot dag sijpelt een aandoenlijke alarmmelding door van de weerautoriteiten. Code geel of oranje, geen mens kijkt meer van op van zulk heerlijk Hollands angstmanagement. Of doen ze in uw Corriere della serra soms ook zo paniekerig over een warmtefrontje of regenbui?


Tot de lokale folklore hoort hier inmiddels ook het Potvisprotocol, de bestuurlijke erfenis van de betreurde bultrug Johanna, waarmee de benauwde bureaucratie zich indekt tegen elk mogelijk natuurfenomeen. De inkt was nog niet opgedroogd, of daar spoelde een potvis aan op Terschelling. Even leek het de opmaat voor een operette waaraan we een week lang plezier zouden beleven, maar helaas: voor het ongelukkige beest was het doek al binnen enkele uren gevallen. Dood.


Verder de gebruikelijke zomerse natuurfenomenen. De gierzwaluwen zijn al vertrokken. Het warme weer leidt tot lokale uitbraken van blauwalgen en botulisme. De bijeffecten zijn bekend: tropenkolder.


Het hevigst was de uitbraak bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Een ambtenaar van dienst had naar Zomergasten (Hoe was het? Presentator Wilfried de Jong moet nog even in vorm komen) gekeken, waar cabaretier Hans Teeuwen het had gewaagd een sigaret op te steken. Dat was lang geleden, een roker op tv. Kan niet, mag niet, volgens het protocol: een boete van 600 euro dreigt voor de 'werkgever'.


De VPRO openbaarde erna een kort filmpje van het bezoek dat twee brave dienders van de rookpolitie aflegden aan de plaats delict. De asbak, het corpus delicti, werd aandachtig bestudeerd. Jiskefet voorbij.


Zelfs de bavianen van dierentuin Emmen zijn erdoor van streek geraakt. Ze zitten al dagenlang als geschrokken stokstaartjes bewegingloos in een boom. En daarover gaat het dan een kwartier lang in Knevel & de vakantievierende Van den Brink.


U begreep het al: niemand zit op uw terugkeer te wachten. O ja: uw ansichtkaartje naar familie in Salmen (bij Roermond) is niet aangekomen. Een postbode daar werd ontslagen nadat ze twee weken lang de post had verbrand. Geen zin in werken, verklaarde ze. Wij wel, zeker?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden