Diemerzeedijk toch volgens plan ingepakt

Minister Pronk van Milieu legt zich neer bij de conclusie van een onafhankelijke commissie dat de sanering van de Diemerzeedijk bij Amsterdam toch goed is verlopen....

In april constateerde Pronks milieu-inspectie nog dat het inpakken van de voormalige vuilstortplaats - door er een vijf kilometer lange, 18 meter diepe wand omheen te plaatsen en haar te voorzien van een dikke bovenafdichting - niet volgens het saneringsplan was gebeurd.

Amsterdam bestreed dit, waarop de onafhankelijke Technische Commissie Bodembescherming uitsluitsel moest geven. Die concludeert in een nog niet openbaar gemaakt advies dat 'zowel de constructie uit het saneringplan als de daadwerlijke aangebrachte constructie aan de gestelde eisen voldoet'.

'Het is vrijwel uitgesloten dat er gevaar ontstaat of dat de constructie gaat lekken', zegt algemeen secretaris J. Vegter van de commissie. 'Het blijft opletten, maar de zaak wordt blijvend goed gecontroleerd.'

Wat er precies in de dijk ligt, is niet bekend. Vrachtwagens tot uit de Oekraïne loosden daar hun afval. Midden jaren zestig werd er veel vuil verbrand en zagen Amsterdammers grote rookpluimen boven de dijk uitkomen.

In 1990 is met de sanering begonnen. De gemeente koos ervoor de vuilstortplaats in te pakken, omdat vervoer van enorme hoeveelheden gifgrond problemen zou kunnen opleveren. Bovendien zou het lastig zijn die ergens anders op te slaan.

Wethouder Stadig van grondzaken is verheugd over het advies. Hij heeft twee weken geleden een telefoontje gekregen van Pronks ministerie dat er geen twijfels meer zijn. 'We kunnen er weer op wandelen', zegt Stadig. De sanering heeft ruim 210 miljoen gulden (ruim 95 miljoen euro) gekost. 'Een schandvlek uit het verleden is weggewist.'

Op de dijk wordt het Diemerpark aangelegd, dat vooral is bedoeld voor de toekomstige bewoners van de nieuwe wijk IJburg in het IJmeer. Het park gaat in 2003 voor publiek open. Tot dan blijven er hekken staan, vooral om motorcrossers te weren.

In het IJmeer zijn honderden metingen verricht naar de aanwezigheid van vervuilde stoffen. Die zijn niet gevonden, op een na. Bij één peilstok is te veel xyleen aangetroffen. Volgens projectdirecteur R. Kruize van de milieudienst gaat het om 'een klein stukje, dat gespoeld kan worden'. Daar wordt nog onderzoek naar verricht. De kwaliteit van het water voldoet aan de norm.

In april ontstond veel ophef toen de milieu-inspectie met haar kritische bevindingen naar buiten kwam. Stadig vindt dat die toen te weinig heeft gedaan met de informatie over de sanering. 'Dat heeft geleid tot tamelijk veel gedoe.'

Vegter constateert dat inspecties na de vuurwerkramp in Enschede preciezer zijn geworden. 'De milieu-inspectie is op details heel streng geweest. Die wil goed kunnen vaststellen wie verantwoordelijk is als het misgaat.'

Naar aanleiding van de inspectierapporten begon het Amsterdamse Openbaar Ministerie een onderzoek. Dat loopt nog steeds. Justitie verdenkt Hollandse Betongroep ervan zichzelf te hebben willen verrijken door bij de sanering vervuild zand te gebruiken. Volgens de gemeente kan het gebruik van licht verontreinigde grondstoffen geen kwaad omdat die niet in aanraking kunnen komen met de omgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden