Diekstra wint strijd bij ingenieursbureau

De bestuurscrisis bij het ingenieursbureau Starke Diekstra heeft een volslagen onverwachte wending genomen. Directeur Frans Diekstra, vorige maand geschorst door de raad van commissarissen, is teruggekeerd en zit stevig in het zadel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat blijkt de uitkomst te zijn van een aandeelhoudersvergadering die dinsdag is gehouden. Diekstra zelf heeft met 45 procent van de aandelen een stevige vinger in de pap. Investeringsbank NIB bezit via zijn eigen participatiemaatschappij Parnib eveneens 45 procent. Verwoert en Menheere bezitten de resterende 10 procent.

Parnib was ook vertegenwoordigd in de raad van commissarissen middels president-commissaris G. Verheul. Om te overleven lijkt Diekstra in de aandeelhoudersvergadering ook de steun van Parnib te moeten hebben gehad. Dat is moeilijk te rijmen met het opstappen van Verheul. Een NIB-woordvoerder: 'De president-commissaris dient het belang van de vennootschap. Dat is alles wat ik erover wil zeggen.' Ook Diekstra wil voorlopig geen commentaar geven.

Met Verwoert is een 'samenwerkingsovereenkomst' gesloten. Hij zal zich concentreren op enkele belangrijke projecten. Menheere gaat zich wijden aan zijn hoogleraarschap Bouwmanagement.

Met een grote plof kwam de onenigheid in de directie in december naar buiten. De schorsing van Diekstra was voor hem aanleiding om zich in het openbaar denigrerend uit te spreken over zijn collega-bestuurders. Diekstra vatte de onenigheid binnen de directie samen met het 'verschil tussen de ondernemer en de ambtenaar'.

Volgens het bedrijf zelf betrof het conflict 'de te volgen strategische route van de vennootschap, met name het tempo van de voorgenomen internationalisatie en het investeringsniveau in visualisatie-ontwikkelingen'.

Diekstra stond een veel snellere expansie in het buitenland voor dan zijn collega's. Die waren van mening dat de financiële risico's te groot waren. Bovendien geldt Diekstra binnen de onderneming als de visionair, die graag gebruik maakt van de nieuwste technieken. Zo had hij grootse plannen op het terrein van virtual reality, een techniek die de gebruiker in staat stelt met behulp van computers een gebouw van binnen te bekijken voordat het gebouwd is. Begin maart maakt Starke Diekstra de toekomstplannen bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden