Diekstra stapt op bij universiteit als gevolg van plagiaat-affaire

Prof.dr. R. Diekstra treedt terug als hoogleraar klinische psychologie van de Rijksuniversiteit Leiden. Een speciale onderzoekscommissie meent dat hij fouten heeft gemaakt bij het overnemen van teksten van andere wetenschappers....

Van onze verslaggever

Jan 't Hart

AMSTERDAM

De commissie-Hofstee, die de beschuldigingen dat Diekstra plagiaat pleegde heeft onderzocht, maakt dinsdag haar bevindingen bekend. Daarna zal het universiteitsbestuur uitleggen waarom Diekstra terugtreedt.

Het nieuwste geval van plagiaat werd donderdag bekend, na een periode waarin het weekblad Vrij Nederland diverse gevallen van overschrijverij had opgetekend. Een oud-medewerker van Diekstra, prof. A. Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maakte melding van een artikel uit 1986 uit het Nederlands Tijdschrift voor Psychologie.

Dat artikel is geschreven door Diekstra en Kerkhof. Hoe dit geval van plagiaat precies in elkaar steekt, is nog onduidelijk.

Diekstra zei in een reactie dat hij niet van tevoren was ingelicht en hij de beschuldiging als 'pijnlijk' en 'emotioneel' had ervaren. Kerkhof heeft jarenlang met Diekstra samengewerkt en is bij hem gepromoveerd. Deze zomer stapte Kerkhof over naar Amsterdam.

Waarom Kerkhof de commissie hierop heeft geattendeerd, is niet duidelijk. Kerkhof verblijft tot maandag in het buitenland en is niet bereikbaar voor commentaar.

Het laatst bekend geworden geval van vermeend plagiaat werd als zeer serieus beschouwd, omdat het een wetenschappelijk artikel betrof. Vrij Nederland publiceerde in augustus en september meerdere gevallen van 'plagiaat' in Diekstra's populaire, semi-wetenschappelijke werken. Het gaat voornamelijk om de boeken Het onderste boven, Als leven pijn doet en Het verdriet voorbij. Die worden in wetenschappelijke kring als minder serieus gezien.

Diekstra erkende vorige week zaterdag al in een drietal regionale bladen dat hij 'fouten' had gemaakt. Hij stelde niet 'moedwillig' te hebben gehandeld, maar dat zijn gedrevenheid en haast de oorzaken waren.

Diekstra is een wetenschapper die op alle fronten zeer actief is. Hij verwief grote naam door zijn columns in regionale dagbladen en zijn televisieprogramma Het onderste boven.

Hij heeft een fiks aantal populaire boeken geschreven en ook zijn lijst van wetenschappelijke publicaties is aanzienlijk. Hij is populair bij het grote publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.