Diekstra: plagiaat of karaktermoord, deel 2

Klinisch psycholoog René Diekstra verweert zich krachtig tegen nieuwe beschuldigingen van plagiaat. In het jongste nummer van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures wordt gesuggereerd dat Diekstra een gedicht van Hans Andreus als eigen werk heeft gepresenteerd....

Diekstra verwijt de auteur, Justus van Oel, 'een aantal flagrante onjuistheden' te hebben gedebiteerd, en eist van de redactie dat zij zich - op straffe van een schadevergoeding - van diens stukje distantieert. Volgens Van Oel verviel Diekstra in oude zonden, toen hij een gedicht zou declameren in het KRO-televisieprogramma Tussen Hemel en Aarde. Diekstra zou, zo schrijft Van Oel, uit eigen werk hebben willen lezen: een gedicht, 'vrij naar Hans Andreus', dat hij ooit aan zijn vrouw had opgedragen.

Een redacteur van het programma sloeg, bij wijze van voorzorg, het oeuvre van Andreus er maar eens op na, en stuitte op een vers - 'Voor een dag van morgen' - waarvan de woorden exact overeenkwamen met die van Diekstra. Niks 'vrij naar Hans Andreus', oordeelde ze. Plagiaat!

Diekstra kon zich, nog steeds volgens Van Oel, niet verenigen met die bondige samenvatting, en zou nog een aantal onhandige pogingen hebben gedaan om het ongelukkige toeval te verklaren. De redactie heeft hem daarop in de gelegenheid gesteld een ander gedicht te kiezen. En zo geschiedde.

Hoe Van Oel aan zijn informatie komt? Hij schnabbelt ook voor de KRO, en hoort, zegt hij zelf, op die manier wel eens wat. Zijn verslag is volgens de betrokken KRO-redacteur dan ook 'globaal correct'. Dat wil zeggen: er is aan de keuze van het gedicht enig getouwtrek voorafgegaan. Maar Van Oel heeft ook een foutje gemaakt: Diekstra heeft op de televisie, conform zijn wens, het gedicht van Andreus gelezen. En hij heeft daarbij geen misverstand gewekt over de identiteit van de auteur.

Diekstra zelf, die tijdens een vakantie in Spanje van de publicatie kennisnam, heeft wel meer op het stukje van Van Oel aan te merken. Hij heeft nooit gesuggereerd het gedicht zelf te hebben geschreven. 'Het is een liefdesgedicht', zegt Diekstra. 'Eén van de mooiste die ik ken. Om uit te drukken dat ik zo vrij was geweest om Hans Andreus' woorden te gebruiken, zette ik onderaan neer: René, vrij naar Hans Andreus.' Het ging dus om een dierbaar, oud privé-document. En niet om een poging tot misleiding van een KRO-redacteur. Dat de tekst van Diekstra ter verificatie naast het origineel is gelegd, klopt volgens Diekstra. 'Met dien verstande, dat dit op míjn verzoek gebeurde.'

Diekstra zoekt genoegdoening. Al was het alleen maar om zijn ongenoegen te uiten over het 'serieel liegen van een bepaalde groep journalisten'. 'Ik vind het best dat ze mij in de gaten houden. Maar van de karakterbeschadiging heb ik mijn buik vol.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden