Diefstal van etsen Lennon pas na dagen ontdekt

De drie gestolen etsen van John Lennon: 'Visit to Japan' 'Manhattan Diary' en 'Oh! My Love'...

Diefstal van etsen Lennon

pas na dagen ontdekt

Begin juli was er opeens een ets van John Lennon verdwenen uit de Immaculate Conceptions World Art Gallery in Amsterdam. Aanvankelijk dacht directeur Peter Madden dat zijn assistente hem even van de muur had gehaald om hem schoon te maken. Zij dacht dat hij dat had gedaan. Niet dus. Deze week bleken er nog twee te zijn gestolen. 'Ze zaten niet vastgeketend aan de muur, but jee, they were pretty tight', zegt de Australische Madden terwijl hij verbouwereerd naar de schroeven op de muur kijkt.

De meeste mensen weten waarschijnlijk niet eens dat Lennon ook tekende, denkt Madden, maar voordat hij een Beatle werd, wilde hij beeldend kunstenaar worden. Hoewel het succes van de rockgroep hem daarvan afhield, is hij zijn hele leven blijven tekenen; het werd zijn dagboek, zoals Yoko Ono eens zei.

We staan voor de kale plek waar tot 6 juli de ets 'Oh! my love' (1977) hing. Yoko en John, 'always side by side, smiling through life, together' luidt het onderschrift in de catalogus. Drie weken later werden weer twee etsen gejat, 'Visit to Japan' uit 1977 en 'Manhattan Diary' uit 1978. Madden: 'Het zijn zeker professionelen geweest, want hoe krijg je die dingen hier ongemerkt de galerie uit? Na de eerste diefstal hebben we de etsen die beneden hingen speciaal naar boven verplaatst, zodat we beter overzicht over de hele tentoonstelling hadden.'

De tweede keer zijn de duurste werken (met een waarde van 12.500 gulden per stuk) van de expositie meegenomen, dus volgens Madden moeten de dieven een prijslijst hebben gehad. Het zijn originelen waarvan alle herdrukken zijn uitverkocht.

Na de moord op Lennon werd Bag One Arts inc. opgericht dat exposities van zijn tekenwerk over de hele wereld organiseert. Daarvan waren 92 etsen op de tentoonstelling, die in maart in Amsterdam opende, te zien. Zo ook de serie erotische tekeningen die Lennon in 1969 tijdens de Bed-in-for-peace performance in het Hilton hotel maakte. Het was Lennons huwelijksgeschenk aan Ono. De 'bag one' collectie werd voor het eerst tentoongesteld in 1970 in London, maar op de tweede dag haalde Scotland Yard de tekeningen van de muur omdat het pornografisch werk zou zijn. Madden wijst naar een tekening van Ono - liggend naakt, vooraanzicht. 'Dat is de mooiste'.

Het personeel in de galerie is er zeker van dat 'Visit to Japan' en 'Manhattan Diary' er vorige week dinsdag nog hingen. De diefstal is pas zaterdag ontdekt. 'We kunnen niet elke dag in elke hoek kijken.'

De eerlijke vinder staat een 'aanzienlijke beloning' te wachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden