Diefdijklinie tussen Lek en Waal verzwakt

De Diefdijklinie tussen Gorinchem en Everdingen is over een lengte van 11 kilometer verzwakt door afschuivingen en doorsijpelend grondwater. Dat blijkt uit een onderzoek van hydrologisch instituut GeoDelft, dat in opdracht van waterschap Rivierenland is uitgevoerd....

De Diefdijklinie tussen de Lek en de Waal is niet direct waterkerend, maar scheidt het Gelderse en het Zuid-Hollandse poldergebied van elkaar. Als de Diefdijk zou breken, zou in het ergste geval een deel van de Randstad onder water kunnen lopen, aldus het schap. Het waterschap houdt volgende week en informatieavond over de toestand van de 23 kilometer lange dijklinie.

De Diefdijk stamt uit de dertiende eeuw en is aangelegd omdat Nederland van oost naar west afloopt. De dwarsdijk moest water uit het oosten tegenhouden. In de achttiende eeuw werd de dijk met de aansluitende Meerdijk, Zuider Lingedijk en Nieuwe Zuiderlingedijk onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

De Diefdijklinie heeft nog steeds een belangrijke waterstaatkundige functie. Als in de Betuwe of de Waarden een rivierdijk breekt, moet de Diefdijk de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden en uiteindelijk ook de Randstad droog houden.

Het waterschap gaf opdracht voor onderzoek nadat in korte tijd op verschillende plaatsen langs de dijk afschuivingen plaatshadden. Gebleken is nu dat de dijk op een aantal plekken instabiel is. Ook is her en der sprake van piping, grondwater dat onder de dijk door sijpelt. De hoogte van de dijk is waarschijnlijk nog wel voldoende, maar het Rijk komt pas volgend jaar met een normering voor niet waterkerende dijken, aldus het schap.

Het waterschap wil omwonenden volgende week informeren over de mogelijkheden voor dijkverbetering. Enkele dagen daarna vergadert de landelijke coördinatiecommissie Dijkverzwaring over de problemen. Het is de bedoeling dat de Diefdijklinie tussen 2010 en 2013 op de schop gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden