'Dief met geweer verjagen mag'

De nieuwe Britse minister van Justitie Chris Grayling wil mensen die een geweer gebruiken bij het verjagen van inbrekers een betere rechtsbescherming bieden. Zijn voorstel volgt op een geruchtmakende zaak waarbij een gemaskerde inbreker gewond was geraakt na te zijn neergeschoten door een huiseigenaar.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De schutter en zijn vrouw werden vervolgens twee dagen in hechtenis gehouden. Garyling zei aan dat soort situaties een einde te willen maken.

De vraag hoe ver iemand mag gaan om zijn woning en goederen te verdedigen, staat in Groot-Brittannië, net als in Nederland, al tijden ter discussie. In 2001 werd de boer Tony Martin in hoger beroep tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij een inbreker, de zoveelste in een aantal jaren tijd, had doodgeschoten. Sindsdien is de wet versoepeld, maar nog steeds komt het geregeld voor dat winkeliers of huiseigenaren worden opgepakt als ze volgens de politie verder zijn gegaan dan 'reasonable force'. Telkens leidt dit in het publieke debat tot verontwaardigde oproepen de wet met betrekking tot zelfverdediging te versoepelen.

Aanpassing van de wet is vooral relevant voor plattelandsbewoners. Inbrekers richten zich steeds vaker op afgelegen woningen of boerderijen. De bewoners zijn op zichzelf aangewezen omdat het uren kan duren eer de politie ter plekke is. Vaak bezitten ze een wapen om op fazanten of patrijzen te schieten.

In de eerstgenoemde zaak zei rechter Michael Pert afgelopen week dat inbrekers nu eenmaal het risico nemen schotwonden op te lopen. In Nederland gebruikte staatssecretaris Teeven een vergelijkbaar argument nadat een inbreker bij een poging tot diefstal in Diessen was omgekomen.

De advocaat van de inbreker in Engeland had het feit dat zijn cliënt gewond was geraakt als verzachtende omstandigheid gebruikt. Uiteindelijk kregen de inbrekers vier jaar cel en besloot de aanklager de slachtoffers niet te vervolgen.

Daags na deze zaak kreeg rechter Pert steun van Igor Judge, de hoogste rechter van het land. Hij beweerde dat hun huis 'een veilige haven en toevluchtsoord' voor mensen is. Volgens Judge moeten zijn collega's er rekening mee houden dat slachtoffers van een inbraak vaak emotioneel reageren en geen gelegenheid hebben voor kalm beraad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden