@diederiksamsom uren in de verdediging om ouderenbeleid

Strijk de vijftigplusser vooral niet tegen de haren in, want dan ben je je zetels niet zeker. Die les lijkt PvdA-leider Diederik Samsom te moeten leren. Het kwik van de PvdA zakte dit weekend weer een paar graden op de door emotie gestuurde thermometer van Maurice de Hond. Samsom had namelijk gezegd dat ouderen de rijkste groep van het land vormen. De Volkskrant onderschrijft dat vandaag. Toch is de PvdA-leider al een week in de verdediging. Gisteren nog op Twitter, uitgedaagd door Volkskrant-columnist Max Pam (66).

PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede KamerBeeld ANP

Pam opende de discussie met een Tweet over 'Samson'. Niet gericht aan @diederiksamsom, maar de oplettende PvdA-leider reageerde acht uur later wel. De openingszetten waren alsvolgt:

Vervolgens riposteerde Samsom dat 35 procent van het vermogen bij 65-plussers zit. Waarop Pam reageerde: 'Als vermogens worden aangeslagen, vergaard na een spaarzaam leven, voorspel ik een electoraal debacle.' Maar, verweerde Samsom zich, ik ben niet de enige die het zegt: 'Vermogensinkomensbijtelling werd in 2012 unaniem door de Kamer aangenomen. Wellicht toch redelijk?' Wellicht, maar in de beeldvorming bestaat 'de Kamer' niet, in het publieke debat is er Henk Krol, Geert Wilders en Diederik Samsom. Max Pam schrijft dan ook: 'Maar dat zullen de ouderen, de traditionele thuisbasis, juist de PvdA hard aanrekenen.'

Na een tweet of tien mengen zich andere twitteraars in de discussie, het gesprek gaat dan over een gepensioneerde havenarbeider met een vermogen van 147.000 euro die volgens Max Pam 'alles mag inleveren'. Volgens Samsom hoeft de vermogende arbeider in ruste slechts 0,5 procent maandelijks bij te dragen aan de zorgkosten. Schrijver Abdelkader Benali gooit de discussie om met de opmerking: 'Een haverarbeider met 147.000 euro. Dan verkeer je in uitstekend gezelschap.' Dan moet ook Pam in de verdediging: 'Ik doe niet aan politiek. Ik probeer alleen na te denken.'

Pam haakt uiteindelijk af met een woord van dank aan zijn verbale opponent: '@diederiksamsom Bedankt voor je reacties. Ik ga nu slapen.' Samsom zet de strijd voort. Andere twitteraars gooien hun onwrikbare standpunten in de discussie, @diederiksamsom gaat ze allemaal te lijf. Vandaag rond 9.40 uur: 'Complexe discussie; met historie van ontsporingen. Kwestie van langere adem om die in goede banen te geleiden.' Die lange adem heeft hij. Zijn coalitie regeert vandaag 100 dagen. Samen met de VVD heeft de PvdA de ambitie om daar toch minstens 1500 dagen van te maken.

Volg hier @maxpam1 en @diederiksamsom of lees in hun tijdlijnen de hele discussie terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden