Diederik Stapel toch niet aan de slag bij hogeschool NHTV
Diederik Stapel gaat toch geen werkzaamheden vervullen voor hogeschool NHTV in Breda. De voormalige hoogleraar zou op consultancybasis aan de slag gaan op de afdeling Strategy, Education and Research, maar de Medezeggenschapsraad heeft daar nu een stokje voor gestoken. Dat bevestigt de NHTV dinsdag in een persbericht.
Het College van Bestuur werd na kritiek van medewerkers op de hogeschool teruggefloten. Er zou sprake zijn van 'onvoldoende vertrouwen', waardoor de samenwerking met Stapel 'niet productief' van start zou gaan, aldus de NHTV. Stapel zou in Breda lectoren gaan adviseren over onderzoeken en subsidieaanvragen.
De reputatie van Stapel heeft een flinke deuk opgelopen sinds in 2011 grootschalige wetenschapsfraude aan het licht kwam. De commissie-Levelt van de Universiteit van Tilburg concludeerde toen dat de gewezen hoogleraar sociale psychologie in 55 van zijn 130 publicaties heeft gefraudeerd. Dat deed hij 34 keer in Tilburg; de overige fraude pleegde hij op de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Het meest beruchte geval was een onderzoek waaruit zou blijken dat vleeseters 'egoïstische hufters' zijn.
Bestuursvoorzitter Hein van Oorschot van de NHTV blijft bij zijn standpunt dat Stapel een tweede kans verdient. 'Hij is zwaar gestraft en heeft publiek spijt betuigd. Hij zou hier in een positie terechtkomen waar hij zulke fouten niet kan maken.' Van Oorschot weet zeker dat Stapel geen risico had kunnen vormen voor de NHTV. 'Hij zou als een soort sparringspartner fungeren. Iedereen kon dan voor zichzelf bepalen om zijn advies al dan niet op te volgen. Het is niet zo dat hij eigen onderzoek zou gaan doen.'
Werkstraf
In juni 2013 kreeg Stapel 120 uur werkstraf na een deal met justitie. Hij schreef samen met auteur Anton Dautzenberg het boek De Fictiefabriek en maakte de theatervoorstelling 'Worstelen met de Waarheid'. In oktober 2014 ging hij voor korte duur aan de slag als gastdocent sociale filosofie op de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Dautzenberg werkte tijdelijk op dezelfde hogeschool.
Stapels vak werd twee uur per week bijgewoond door zeven studenten. Krap een maand later stuurde het College van Bestuur van Fontys Hogescholen schrijver Dautzenberg weg omdat hij 'te controversieel' zou zijn. Stapel zegde toen uit solidariteit zijn contract op.