REPORTAGE

Diederik Samsom 'had er even geen zin meer in'

De worsteling van de PvdA om het sociaal-democratische stempel op het kabinetsbeleid van Rutte-II zichtbaar te maken, duurt voort. Het was opnieuw een belangrijk thema vandaag in Amersfoort tijdens een politieke ledenraad. Alle partijleden ontvingen de avond tevoren in hun mail een 'tussenbalans' met een opsomming van wat de PvdA op sociaaleconomisch terrein allemaal heeft bereikt in de voorbije twee jaar.

PvdA-leider Samsom tijdens zijn speech, vandaag.Beeld anp

Partijleider Diederik Samsom ging in zijn slotspeech uitgebreid in op de worsteling die de PvdA doormaakt. Hij gaf eerlijk toe dat er de voorbije weken momenten zijn geweest dat hij moeilijke gesprekken met de achterban het liefst uit de weg ging. 'Ik had er even geen zin meer in', zei Samsom. Het is de ervaring van veel vrijwilligers in de partij: met veel energie de sociaal-democratische boodschap brengen, maar merken dat de kiezers geen boodschap hebben aan de PvdA.

Maar Samsom maakte duidelijk dat zijn energie en drijfveren ongebroken zijn. 'Wij hebben een lastig verhaal, en dat is maar goed ook. Wij kiezen niet voor het makkelijke verhaal, het verhaal vanaf de zijlijn, omdat je dan geen fouten kan maken. Twee jaar zijn we bezig, en we boeken resultaten. Maar het gaat met vallen en opstaan. Veel vallen, veel opstaan.'

Als pregnant voorbeeld van hoe de PvdA in de beeldvorming vaak de slag verliest van de VVD, kwamen de omroepplannen van het kabinet naar voren. Gebaseerd op een beleidsbrief van de twee regeringspartijen, maar door verantwoordelijk VVD-staatssecretaris Dekker met zoveel verve gepresenteerd dat de VVD-saus ervan af droop. Het leidde tot twee moties op de ledenraad, waarin een deel van de verontruste achterban de partijleiding opriep meer op te komen voor de ledenomroepen. Beide moties haalden het overigens niet.

Discussie

Dat lot was ook twee moties beschoren die eisten dat er in de partij meer discussie moet zijn over het regeringsbeleid. Indiener Gerard Bosman, een vaste tegenspeler van de partijleiding, stelde vast dat 'de kiezers zich niet meer met ons bemoeien' en dat de PvdA 'geen vrienden' meer heeft. Hij oordeelde: 'Overal wordt over de crisis in de PvdA gesproken, behalve in de PvdA. We moeten de lethargie doorbreken, want geen debat voeren is struisvogelpolitiek.'

Hij kreeg repliek van Kamerlid John Kerstens, lid van het fractiebestuur. 'Wij zijn juist erg bezig met meer PvdA in de regering.' Ook partijvoorzitter Hans Spekman reageerde. 'Wij zijn niet lethargisch. We debatteren over waarden, over machteloze politiek, over ledendemocratie. Wij hebben nog vrienden zat!'

Samsom en voorzitter Hans Spekman, vandaag in Amersfoort.Beeld anp

Sterker PvdA-accent

Sinds de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag is de PvdA bezig met een sterker accent op de eigen verdiensten in het kabinetsbeleid. Samsom kondigde toen aan dat een nieuwe fase zou aanbreken. Spekman sprak daarna in Nieuwsuur van 'politiek activisme': de PvdA zal bij alle decentralisaties als een bok op de haverkist zitten om te zien of de theorie in de praktijk goed uitpakt.

Samsom maakte die maatschappelijke omslag heel persoonlijk, door uitgebreid te spreken over zijn gehandicapte dochter Benthe. De PvdA grijpt in in de sociale werkvoorziening en ontneemt daarmee een traditioneel deel van de achterban veel zekerheid. 'Ik zie met angst en beven dat we als maatschappij de onderste sport van de maatschappelijke ladder steeds hoger optrekken.' Maar verandering moet, betoogde Samsom, omdat niks veranderen mensen vasthoudt in een ongewilde en uiterst kostbare 'gouden kooi'.

Zijn dochter van 7 kan inmiddels lezen en rekenen. 'In mij stormt het', zei Samsom, doelend op de verleiding om niks te veranderen. Maar: 'Wie niets verandert heeft nu een makkelijk verhaal, maar staat straks voor zijn kinderen met de mond vol tanden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden