Diederik Samsom gaat scheiden, het sprookje van de gezinsman is uit

DEN HAAG - Diederik Samsom gaat scheiden.


De PvdA-leider is er verdrietig van.


Is dat nieuws? Is de scheiding van een politicus een relevant en legitiem onderwerp voor de media? Daarover ontstond maandag een luidruchtige discussie, nadat NRC Handelsblad het bericht als eerste had gebracht. Onmiddellijk domineerde het onderwerp de sociale media en haalde het vele nieuwsrubrieken op radio en tv. Op twitter veroordeelden critici NRC scherp: 'Alleen de scheiding van Samsom en Rutte is nieuws - privésores kan me gestolen worden', aldus bijvoorbeeld Wim de Bie.


NRC was de kritiek voor in zijn berichtgeving. De krant vond de aanleiding om te publiceren in de verkiezingscampagne van 2012: 'Samsom betrok als eerste zijn gezin in woord en beeld bij zijn campagne. In een veelbesproken spotje toonde hij flitsen uit het leven met zijn vrouw Tineke, dochter Benthe en zoon Fane.' De Volkskrant publiceert over de kwestie met dezelfde redenering: Samsom heeft zijn privéleven zelf politiek ingezet.


'En zo wordt de grens telkens een stukje verlegd', analyseert campagnestrateeg Kay van de Linde. 'Let wel: het zijn de politici zelf die dat doen. Zij betrekken hun privéleven bij hun werk. Dat is voor journalisten het teken dat zij zich ook op dat privédomein kunnen begeven.'


Amerikaanse toestanden, is dan al snel het oordeel op het Binnenhof. Al lopen de Amerikanen, met hun door en door gepersonaliseerde politiek, dan wel zo'n jaar of 25 voor. President Kennedy kon er begin jaren zestig nog ongestoord een levendig liefdesleven op nahouden. Journalisten wisten het wel maar hielden het stil. Van de Linde legt de trendbreuk in 1988, toen de Democratische kandidaat Gary Hart de pers uitdaagde om in zijn privéleven te graven, omdat daar toch niets te vinden zou zijn. Waarop een foto van Hart met zijn buitenechtelijke vriendin op schoot verscheen in de National Enquirer. Het was het einde van zijn kandidatuur.


Vele politici zouden Hart volgen op het slappe koord tussen politiek en privé. Zoals schrijver Christiaan Weijts vaststelde in nrc.next, toen staatssecretaris Jack de Vries in 2010 met huwelijksproblemen in de kranten stond: 'Elke goede politicus zet z'n privéleven in, maar het is gereedschap dat je kunt vergelijken met een parketschuurmachine. Als je er niet mee overweg kunt of er de regie over verliest, verniel je er de hele vloer finaal mee.'


De ervaren strateeg Samsom zal dan ook niet verbaasd zijn dat zijn scheiding nu de krant haalt, denkt Van de Linde. De PvdA-leider sprak in interviews uitgebreid over zijn thuisfront en over hoe hij een goed huwelijk wist te combineren met de politiek. En dan was er het veelbesproken spotje. Van de Linde: 'Het was een goed filmpje. Het doel was duidelijk: hij moest zichzelf herpositioneren van driftige, impulsieve Greenpeace-activist tot bewogen, betrokken gezinsman, die een goede toekomst wilde voor zijn gezin en dus voor Nederland. Daar zette hij vrouw en kinderen voor in. In de VS geldt: familie is onderdeel van je campagne want ze is onderdeel van je karakter.'


Maar vervolgens is het dus ook relevant voor de kiezers als in die situatie iets verandert. Het zou immers kunnen dat kiezers in 2012 wegens dat spotje voor gezinsman Samsom vielen en op hem stemden. Dan moeten ze het ook weten als het sprookje uit is.


De ervaring in Nederland leert nog steeds: wie zichzelf zorgvuldig buiten de politiek houdt - zoals bijvoorbeeld premier Rutte, die niet eens met zijn hoofd op de VVD-verkiezingsposter wilde - kan er een tamelijk ongestoord privéleven op nahouden.


Samsom beklemtoonde maandag dat de nieuwe situatie niets verandert aan zijn werk in de politiek. 'Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron. Dat blijft zo.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden