Die zonnebril kan Bos nog opbreken

Klein bier allemaal, die dubieuze declaraties van Nederlandse ministers. Maar imagoschade is toch niet te vermijden.

Kan Wouter Bos nog met een zonnebril over straat? De vicepremier zal zich inmiddels de haren uit het hoofd trekken om de 113 euro die hij declareerde nadat op een dienstreis zijn Ray-Ban-zonnebril was gestolen. Het is allemaal volgens de regels, en peanuts vergeleken met de bonnetjesaffaire in de Britse politiek. Maar de imagoschade is daar: deze minister van Financiën, die zich kapot vecht tegen de bonuscultuur, declareert een zonnebril.

De Telegraaf maakte donderdag de voorpagina vrij voor het declaratiegedrag van bewindslieden. Verkeersminister Eurlings (CDA) leverde een rekening van 1.500 euro in voor een verblijf in het Kurhaus toen zijn dienstwoning werd opgeknapt.

Jet Bussemaker, PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid, kocht op kosten van de belastingbetaler een kaartje voor een toneelstuk over dementie (44,20 euro). EZ-staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) declareerde een gehuurd rokkostuum voor een staatsbanket met de president van Ghana, à 90 euro. Volgens De Telegraaf is alleen premier Balkenende ‘schoon’: hij declareerde niets.

Allemaal werk, zou je zeggen. Niettemin voedt de berichtgeving het beeld dat het in Den Haag ‘allemaal zakkenvullers’ zijn. Het is het type mini-akkefietje dat kan aankleven tot in het graf. Wilders’ PVV heeft een spoeddebat aangevraagd.

Minister Bos wringt zich intussen in allerlei bochten. ‘Het bleek goedkoper om verlies, diefstal of beschadiging van goederen van medewerkers zelf te vergoeden, dan zich er als ministerie voor te verzekeren.’

Wouter Bos (ANP) Beeld WFA PIERRE CROM
Wouter Bos (ANP)Beeld WFA PIERRE CROM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden