Die Wiggins ging wel heel hard

Team Sky van tourwinnaar Bradley Wiggins was tijdens het hele wielerseizoen opmerkelijk dominant. Zozeer zelfs dat de vergelijking met de US Postals van Lance Armstrong snel werd getrokken.

Al voor de Tour de France werd een vergelijking getrokken tussen het Sky van Bradley Wiggins en het US Postal van Lance Armstrong. Voor de duidelijkheid: die vergelijking was in juni nog een compliment.


In het Criterium du Dauphiné, een koers in voorbereiding op de Tour, bepaalden de ploeggenoten van Wiggins verwoestend hard het tempo bergop. De slagorde riep herinneringen op aan de blauwe pletwals die een decennium eerder het pad effende voor zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong.


Net zo ging het een maand later in de Ronde van Frankrijk. Vanaf de eerste col, de Planche des Belles Filles, was het Sky wat de klok sloeg. De Britse ploeg won zes etappes en stond in Parijs met twee man ongenaakbaar bovenaan in het klassement. Betrekkelijk onbekende wielrenners bleken in eendracht opeens de hele wereld aan te kunnen. Bij US Postal was het destijds net zo.


Tijdens de Dauphiné moest Bradley Wiggins desgevraagd weinig hebben van die vergelijking. Kennelijk voorzag hij toen al het vuilnis die deze week in de openbaarheid werd gekieperd. Dat kan trouwens best, want tijdens de Tour kwam al het bericht naar buiten dat oud-ploeggenoten van Armstrong genadig geschorst waren in ruil voor hun bekentenissen.


Toch is het met die kennis opnieuw een logische vraag: valt er een verband te leggen tussen de Postals van toen en de Sky's van nu?


Toen de suprematie nog in de maak was, werd Wiggins gevraagd naar mogelijk dopinggebruik. Hij antwoordde na twee weken Tour met een open brief die in het Britse The Guardian werd gepubliceerd. De essentiële zin daarin luidde: 'Ik ben een eerlijk sportman die wil tonen dat je de Tour kunt winnen op brood, water en hard werken.'


Voor wat het waard is: hij zei er ook nog bij dat het wielrennen de laatste jaren behoorlijk was opgeknapt. 'Ik word niet langer geklopt door renners die later betrapt worden.'


Sky, zijn ploeg, zegt ook te willen breken met het besmette verleden. Hoog in het vaandel staat eerlijke sportbeoefening, vrij van het doping. David Brailsford, de hoogste baas, ging bij zijn aantreden zelfs zover dat hij aankondigde figuren uit dat besmette verleden te weren.


Dat is niet helemaal gelukt. Zo werkte Sky dit jaar samen met de Belgische sportarts Geert Leinders die minder strikt in de leer is. Tijdens zijn dienstverband bij Rabobank was Leinders vermoedelijk de medicus die kopman Leipheimer begeleidde bij het gebruik van epo. Toen het dienstverband naar buiten kwam, dempte Sky de opwinding met de aankondiging van een intern onderzoek. Deze week, een dag voordat het nieuws over Armstrong naar buiten kwam, werd de uitkomst daarvan bekend: Geert Leinders wordt bedankt voor zijn diensten.


Nog zo'n smet op het Britse blazoen: Michael Barry, een van de zondaars uit de ploeg van US Postal, reed de laatste drie jaar bij Sky. Brailsford: 'Natuurlijk hebben we hem gevraagd naar de werkwijze bij US Postal en natuurlijk ben ik teleurgesteld dat hij heeft gelogen. Maar ik ben er zeker van dat hij bij ons al die tijd dopingvrij is geweest.'


Bruyneel ontslagen

Ploegleider Johan Bruyneel vertrekt bij RadioShack. Volgens de Luxemburgse ploegleiding was de beslissing onvermijdelijk na publicatie van het Usada-rapport. Daarin komt Bruyneel naar voren als belangrijke spil in het dopingnetwerk rond Lance Armstrong.


'Zijn vertrek is gewenst om de kalmte bij het team te behouden', aldus RadioShack in een verklaring. De ploeg benadrukt dat de affaire niet te maken heeft met de activiteiten van Bruyneel bij RadioShack. En: 'Johan Bruyneel betwist de bevindingen en aanklachten van het Usada.' Bruyneel was als ploegleider vanaf het begin betrokken bij de zeven Tourzeges van Armstrong. Hij haalde ploegarts Luis Garcia del Moral bij US Postal. Hij kende Del Moral uit de periode dat hij zelf fietste bij Once. Tom Danielson zegt over zijn oud-ploegleider: 'Bruyneel kende de details van de bloedtransfusies vlak voor een grote ronde.'


'Ullrich moest wel'

Jan Ullrich voelde zich tot dopinggebruik gedwongen door de succesvolle fraude van Lance Armstrong. Rudy Pevenage: 'Nu kan men wel zeggen dat we allemaal het slachtoffer zijn geworden van Armstrong en zijn ploegbaas Johan Bruyneel.' Pevenage leidde de Duitse wielrenner in 1997 naar de Tourzege. In de jaren daarna stonden ze machteloos tegen Armstrong. Het tweetal werd negen jaar later genoemd in het dopingschandaal rond de Spaanse arts Fuentes. Volgens Pevenage werkten ze tot 2001 dopingvrij. 'We hadden geen keus na de Tour de Dopage', aldus de Belg in de Franse sportkrant l'Equipe. 'Maar wat Armstrong en US Postal deden, zette ons aan het denken. We zagen iets dat niet waar kon zijn. Armstrong was bovenmenselijk geworden. Wat konden we doen? Hem zijn gang laten gaan? Nee, we hebben geprobeerd zijn werkwijze te kopiëren.'


Jan Ullrich werd in 2007 geschorst.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.