Die supermarkt onder de V&D was zo gek nog niet

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van 10 februari.

Ratrace

Na zes internationale economen te hebben gehoord over de crisis in het Westen, maakt Hans Wansink de balans op ('Zeg maar dag tegen je carrière', Vonk, 7 februari). We leven in een 'hypermeritocratie'. Wie talent heeft en zijn stinkende best doet, krijgt een goede baan, 85 procent van de bevolking zal echter moeten sappelen. De ratrace naar de top tekent zich steeds duidelijker af. Zorg dat je niet in het vmbo terechtkomt, steek je in de schulden voor een graad, stoffeer je cv, sla aan het netwerken en volg sollicitatietrainingen. Uitblinkers hebben we nodig. Desnoods halen we ze uit het buitenland.

De zes op de zeven mensen die het niet lukt om tot die elite te gaan behoren, moeten maar leren 'leven in de breedte'. Wansink gebruikt hier een metafoor uit de roman De tandeloze tijd. Staar je niet blind op je loopbaan, er zijn zoveel meer leuke dingen. Ook al kun je het niet breed laten hangen, leef dan toch 'in de breedte'. Het geld wordt verdiend door een kosmopolitische elite met 'ecologisch bestendige, kennisintensieve exportproducten'.

Die moeten dan wel heel erg kennisintensief zijn, want 'ecologisch bestendige exportproducten' zijn per definitie onmogelijk. Tenzij we overschakelen op houten zeilschepen. Of op roeiboten. Galeislaven zijn er straks genoeg.

Jan van Weeren,Velp

V&D

In het begin van de jaren tachtig had de V&D in Leiden nog een supermarkt in het souterrain. In die tijd gaf ik in een clubhuis in Leiden als vrijwilligster Nederlandse les aan een Marokkaanse jongen. Hij werkte veel en had weinig tijd voor zijn huiswerk. Toch wist hij altijd zijn lesjes goed in te vullen:

Groenten koop je bij... de V&D

Melk koop je bij... de V&D

Brood koop je bij ... de V&D

Sokken koop je bij... de V&D

Pleisters koop je bij... de V&D

Vlees koop je bij... de V&D

Een horloge koop je bij... de V&D

Een winterjas koop je bij... de V&D

Die supermarkt onder de V&D was zo gek nog niet. Ik hoop dat de V&D het redt.

Dennie Mrozek, Leiden

Grieken

Iedereen is streng voor de Grieken. Keihard terugbetalen moet. Saneren moet, desnoods ten koste van de Grieken zelf. Echter wat iedereen vandaag de dag een beetje vergeten lijkt, is dat de schuldhulpverlening aan Griekenland niet alleen is ingezet om de Grieken te redden. Integendeel, een van de belangrijkste redenen was het feit dat banken in Europa grote bedragen hadden geleend aan Griekenland en zelf dreigden om te vallen met alle consequenties voor ons. Het zijn dus niet alleen de Grieken die schuld hebben (pun intended) aan de crisis. Ook de schuldeisers, wij dus, hebben boter op ons hoofd. Dat vraagt om wat meer bescheidenheid van onze kant.

A.C. Nijdam, Voorhout

Grieken (2)

De Griekse regering wordt er terecht op gewezen te zorgen voor een betere belastinginning. Daar kan Nederland, aan meewerken door paal en perk te stellen aan de fiscale sluipwegen. Dat ons land zich zo terughoudend opstelt, is onbegrijpelijk. De belastingontduiking van multinationals en superrijke particulieren, waaronder veel Grieken, kost Europa jaarlijks 1.000 miljard, zo berekende de EU!

Bart Smits, Groningen

Islam

Ik heb genoten van het artikel met Ruud Koopmans (Vonk , 7 februari). Feiten en onthutsende cijfers in een heldere context geplaatst. Beleidsmakers lees de bevindingen van Koopmans. Maak u los van uw politieke dwaalideologieën en open uw ogen. Er is wel degelijk een probleem met de islam in Europa dat snel om een gerichte aanpak vraagt.

S. Paul, Bussum

Hijskraan

Iedere zaterdag kijk ik met spanning uit naar de stukjes van Jeroen Junte in het Volkskrant Magazine. Met verve presenteert hij regelmatig het kunstnijverheidstalent van de maand. Zaterdag was dat Goof van Beek met een lamp. Volgens Jeroen een 'replica van een archetypische hijskraan'. Geweldig! Alleen jammer dat de lamp van Goof een ijzeren framepje is dat aan het plafond hangt. En, zoals we weten, hebben ze in havens geen plafond waar je een kraan aan hangt. Kranen staan. Het archetype (het abstracte beeld van een product) van een havenkraan staat dus. En door imitatie-Rolexen weet iedereen wat een replica is. We hebben hier dus te maken met een imitatie van iets wat niet bestaat. De volgende keer: de archetypische replica van een uit wilgentakken geklust schemerlampje, manueel te bedienen. Op bestelling te verkrijgen bij de 'designer', voor maar 1.650 euro. Ik kan niet wachten.

Jan Jacobs, Zaltbommel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden