'Die peilingen kun je toch niet meer serieus nemen'

Op een caféterras in de vroegere volkswijk Klarendal in Arnhem volgen buurtbewoners van alle gezindten de uitslag op een groot tv-scherm. 'We zijn allemaal idioten op een bolletje en kunnen niet zonder elkaar.'

ARNHEM - In de Arnhemse wijk Klarendal zijn kiezers van allerlei pluimage bij elkaar gekomen om de verkiezingsavond te beleven als een voetbalwedstrijd. De eerste prognose wordt ontvangen met een gejuich alsof er een tribune met voetbalsupporters is volgestroomd.


20.15 uur

'Blijft de VVD de grootste?' zegt een immense Rob Trip vanaf het scherm voor het Arnhemse grand café Caspar waarop hij wordt geprojecteerd. Kiezers van allerlei pluimage - vooral lokale politici - zijn naar het pleintje gekomen om de verkiezingsuitslag te bekijken. Rond de CDA-tafel wordt al een coalitie gesmeed, maar niet met de D66'ers die zijn aangeschoven. 'Het ligt er aan wie de grootste wordt', zegt CDA'er Henk Montrooy (63). 'Is het de VVD, dan maakt het CDA een grote kans op regeringsdeelname. Wordt de PvdA de grootste, dan zal D66 het worden.' Een dame met een D66-hart straalt al bij de gedachte.


20.45 uur

Klarendal, de achterstandswijk waar grand café Caspar is gevestigd, ondergaat op dit moment een metamorfose. Verpauperde panden en coffeeshops worden door de gemeente Arnhem en Woningbouwcorporatie Volkshuisvesting opgekocht en omgevormd tot modewinkeltjes, naar het voorbeeld van de Londense wijk Notting Hill. Maar er staan voorlopig vooral kleine arbeiderswoningen, waarvan de bewoners het verkiezingsfeestje laten voor wat het is.


'Prima mensen hoor, maar wel een beetje kakkers', vindt Hemmy Singendonk (43), eigenaar van coffeeshop de Walm, iets verderop. 'Ik heb halfzwaar gestemd, Samsom dus', zegt hij lachend om zijn verwijzing naar het shagmerk, terwijl een paar gram wiet over de toonbank gaat. 'Je bent wel gek als je als blower rechts stemt.' Straks wacht hij op de bank achter de televisie de uitslag af.


21.00 uur

NOS-presentator Ferry Mingelen komt met de eerste prognose. De VVD en de PvdA trekken veel meer kiezers dan verwacht, 41 en 40 zetels. Het trosje VVD'ers juicht alsof het Nederlands elftal een doelpunt in de WK-finale heeft gemaakt wanneer beelden van de VVD-fractie uit Scheveningen op het scherm verschijnen.


Gemeenteraadslid Udo Kelderman, getooid in een campagnejasje, stelt vast dat de kiezers strategisch hebben gekozen. 'We krijgen een kabinet met twee partijen, dat is heel goed nieuws. En ik ben blij dat de kiezers de PVV links hebben laten liggen.' Kelderman is niet de enige die tevreden vaststelt dat de PVV van 24 naar 13 zetels gaat. 'De PVV is succesvol bestreden', klinkt het triomfantelijk. Ook door degenen die de zetels van hun partijen zagen slinken.


21.30 uur

PvdA-vrijwilliger René Vrieszen is in een diepgravend gesprek verzeild geraakt met D66-stemmer Evert van Werver. Discussies over grote thema's - de zorg, wel of geen exit van Griekenland - beëindigen ze steevast met de conclusie dat 'we het samen moeten doen'.


'We zijn allemaal idioten op een bolletje en kunnen niet zonder elkaar,' zegt Van Werver terwijl hij nog een slokje neemt van zijn rode wijn.


'Dat is ook het verschil met die jongens', grapt Vrieszen terwijl hij naar de VVD'ers wijst. 'Maar blijkbaar zullen we het de komende jaren met ze moeten doen.'


22.15 uur

D66-leider Alexander Pechtold feliciteert de VVD en de PvdA 'met de enorme winst'. Zijn Arnhemse achterban, die nog steeds tafelt met de CDA'ers, ziet het mistroostig aan. Montrooy, die verwachtte dat zijn CDA of anders D66 deel zou uitmaken van de coalitie, is met stomheid geslagen. 'Tachtig zetels voor VVD en PvdA. Die peilingen kun je toch ook niet meer serieus nemen.'


De dame met het D66-hart deelt zijn verdriet. 'Maar een coalitie van twee partijen is wel goed voor de stabiliteit van het land,' zegt ze. 'Deze verkiezingsavond is leuk, maar om hier elke twee jaar te zitten is te veel van het goede.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden