Column

'Die pedagogische types die vertellen hoe je het moet doen: mijn god, díe zijn erg'

'The Undateables' is bij uitstek een BNN-programma. Het is geen freakshow, de deelnemers worden serieus genomen. Bij vlagen is het ontroerend en regelmatig ontwapenend, schrijft columnist Martijn Simons. 'En daardoor vallen die coaches des te meer op.'

null Beeld null

Het universum van de datingprogramma's breidt zich nog altijd uit. Hadden we een paar maanden geleden nog 'Ik heb het nog nooit gedaan', waarin mannen en vrouwen gevolgd werden die nog maagd waren, zo is er nu 'The Undateables' (BNN). Jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking - de voice-over noemt ze 'uitzonderlijke singles' - worden aan de hand genomen in de datingjungle.

Francisco (21) uit Maassluis heeft SFHD, een progressieve spierziekte. Hij zit in een rolstoel, zijn armen zijn zo dun als twijgjes. Niet zo handig, want 'ze willen allemaal van die Jersey Shore-types,' zegt hij. Wat voor types? Dit soort.

Ach.

Francisco wil gewoon een lieve vriendin, iemand om alles mee te delen, zo iemand als wij allemaal willen als we 's avonds eenzaam het licht uitdoen. Hij heeft er vertrouwen in. 'Als ze eenmaal een stukje van De Cisco zien dan willen ze meer.' Toch heeft hij al twee jaar geen date gehad. Totdat zijn coach belt, die een 'match' voor hem heeft gevonden.

De Cisco en zijn date Roelinda, die spastisch is en ook in een rolstoel zit, brengen een bezoekje aan de dierentuin. Het begin is stroef. 'Zijn uiterlijk spreekt me niet gelijk aan,' zegt Roelinda. 'Maar zijn innerlijk weer wel.'

De Cisco doet zijn best, en het feit dat beide in een rolstoel zitten, schept een band. 'Als ik trouwens te snel rijd, moet je het zeggen.' Als een soort tweemansposse cruisen De Cisco en zijn Roelinde langs de kooien en de hokken, maken dierentuin onveilig. 'Hoe hard kan die van jou?' 'Tien kilometer.' 'De mijne zesenhalf.' Dat wordt een wedstrijdje wie het eerst bij de olifanten is.

De Cisco is galant, een gentleman. Hij biedt Roelinde een ijsje aan. Een joekel van een softijsje krijgt ze. De Cisco geniet. 'Een ijsje en een peukie, wat wil je nog meer.'

Aan het eind van de dag wisselen ze nummers uit. De Cisco is on the roll.

'The Undateables' is bij uitstek een BNN-programma, een in de categorie van 'Je zal het maar hebben' en 'Over mijn lijk'. Het is geen freakshow, de deelnemers worden serieus genomen. Bij vlagen is het ontroerend en regelmatig ontwapenend. En daardoor vallen die coaches des te meer op. Die pedagogisch geschoolde types die vertellen hoe je het allemaal moet aanpakken: mijn god, díe zijn erg. Belt er eentje op. 'Hai Francisco, ik heb een leuke match voor je. Je kunt op date.'

Aan een andere deelneemster, de 22-jarige Pascalle die een bescheiden 1,29 meter meet, wil de coach, alvorens een match te gaan zoeken, even 'een paar korte vragen stellen'.

Tsja. Probeer dan nog maar eens je zelfvertrouwen op peil te houden.

Martijn Simons is schrijver columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimons


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden