Die mannen waren bang en vreesden voor hun leven

Het bijschrift onder een foto van Albanese mannen die op de grond zitten (de Volkskrant, 22 juli) luidt: Etnische Albanese vluchtelingen rusten uit in een garage nadat ze de stad Orahovac zijn ontvlucht....

Dit is een pertinente leugen. Ondergetekende was de afgelopen dagen in en rondom Orahovac. Ik sprak ook met deze mannen, en dit zijn de feiten:

1. Op maandag 20 juli zijn deze mannen en hun vrouwen en kinderen door Servische ordetroepen uit hun huizen in Orahovac gehaald.

2. Tegen 11.00 uur 's ochtends (maandag) zijn deze mensen (circa 110 personen) afgevoerd naar een tankstation, enkele kilometers buiten Orahovac.

3. Aangekomen bij het tankstation werden de mannen direct van de vrouwen en kinderen gescheiden. Zoals te zien op de foto zitten de mannen op de vloer van de garage. Vijf meter verderop, in een aangrenzende ruimte, verblijven de vrouwen, kinderen en een oude man.

4. Alle vrouwen waren doodsbang, huilden en vertelden grote angst te hebben dat hun mannen zouden worden vermoord door de Serviërs, die de benzinepomp zwaar bewaakten.

De mannen zeiden allen dat ook zij vreesden voor hun leven. 'We zijn bang dat ze ons afschieten', aldus een man, die zeker niet de indruk maakte dat hij aan het 'uitrusten' was.

Conclusie: degene die dit foto-onderschrift heeft gemaakt is naïef of niet op de hoogte van de situatie in Kosovo. Of het fotobijschrift is vertaald uit het Engels aangezien het persbureau Reuters (van wie deze foto afkomstig is) veelal foto's inclusief onderschriften levert.

Men dient dan wel te weten dat deze foto is verspreid via Reuters-Belgrado. Reuters werkt in Belgrado en in Kosovo vooral met lokale Servische medewerkers en fotografen. Dit maakt hen verre van objectieve of betrouwbare informatiebronnen.

Op woensdag 22 juli ben ik opnieuw bij het pompstation geweest. De Servische politie was er nog, maar de Albanese mannen, vrouwen en kinderen waren verdwenen. Niemand weet waar ze op dit moment zijn.

SARAJEVO (Bosnië)

Harald Doornbos

correspondent Radio 1 en GPD

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden