'Die man zat altijd bij ons te eten'

Een unieke rechtszaak: twee oud-rechters staan terecht voor meineed in de Chipshol-zaak. Hadden ze een speciale band of waren het alleen goede collega's?

UTRECHT - 'Dat is absoluut niet waar', klinkt het woensdag door de Utrechtse rechtszaal. Aan het woord is de ex-vrouw van Pieter Kalbfleisch. Althans, op band. Op de opname is te horen hoe ze door de rijksrecherche wordt ondervraagd. 'Kalbfleisch en Westenberg zeggen dat ze in die tijd maar één keer bij elkaar over de vloer zijn geweest', zegt de rechercheur.


'Ja, dat las ik ook in de krant. Ik dacht: hoe kan dat nou? Die man zat altijd bij ons te eten. Ik begrijp niet dat ze daarover liegen', antwoordt de vrouw die in de jaren tachtig getrouwd was met de voormalige NMA-topman. Kalbfleisch en Westenberg werkten toen bij de Haarlemse rechtbank, vertelt ze. Ze zaten in een groep rechters die elkaar 'vaak' trof op etentjes en borrels. 'Dan belde Pieter me op, en vroeg hij: mag Hans komen eten? En dan kwam Hans eten.'


De vrouw hoort de opname stilletjes aan. Verderop zit haar ex-man. Ook hij zwijgt. Ze hebben al jaren geen contact meer. Met zijn oud-collega Hans Westenberg is Kalbfleisch verdachte in een unieke rechtszaak. Nooit eerder stonden twee oud-rechters terecht voor meineed. Ze zouden in de Chipshol-zaak onder ede gelogen hebben over hun 'speciale vriendschap'. Hoe triviaal dit ook lijkt, het is een doodzonde voor een rechter, wiens kernwaarde integriteit is.


Samenzwering

Volgens de familie Poot, het slachtoffer in deze zaak, is het nog ernstiger. De twee zouden destijds hebben samengezworen om een vriend van Kalbfleisch te bevoordelen. Gebiedsontwikkelaar Jan Poot had ruzie met zijn toenmalige zakenpartner Harry van Andel, een bekende van Kalbfleisch. Deze zou Westenberg, destijds de rechter in de zaak, hebben gevraagd om in het voordeel van Van Andel te vonnissen. Hierdoor is de familie Poot honderden hectares grond kwijtgeraakt. Het verhaal van Poot wordt ondersteund door een getuigenis van een voormalige griffier en vriendin van Kalbfleisch. Deze heeft verklaard dat hij haar destijds heeft verteld dat hij Westenberg had gevraagd de zaak te doen.


Zowel Kalbfleisch als Westenberg ontkennen dat er sprake is geweest van vriendjespolitiek. Ook het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen aanleiding ze daarvoor te vervolgen. Wél oordeelde het OM vorig jaar dat ze onder ede hebben gelogen over hun relatie. Zelf noemden ze elkaar 'buitengewoon goede collega's' die elkaar niet bijzonder vaak zagen. Volgens sommige getuigen waren ze meer.


'Ik heb er nog eens over nagedacht', zegt Kalbfleisch' ex nadat de opname is afgespeeld. 'Ik heb spijt van die verklaring. Woorden als 'vaak' en 'altijd' waren onterecht. Regelmatig is een beter woord', zegt ze. 'Na alle publiciteit realiseer ik me hoe akelig dit alles is voor de verdachten.'


Maar ook dit 'regelmatige' contact herinneren de oud-rechters zich niet. Vreselijk is het om hier te zitten, zegt Kalbfleisch even later. 'Een kafkaëske ervaring.' Dergelijke getuigenissen hebben zoveel schade veroorzaakt, vindt hij. ' Hoe kan het dat uw ex anders verklaart?', vervolgt de rechter.


'Dat kan ik niet verklaren', antwoordt Kalbfleisch.


Het requisitoir en het pleidooi worden gehouden op 9 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden