'Die man hoort voor het oorlogstribunaal'

Ongebruikelijke foto's illustreren de Duitse voorbeschouwingen over de tweede kwalificatieronde voor de Champions League van Bayern München tegen het Joegoslavische Obilic....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Zeljko Raznjatovic, officieus president van Obilic, wordt afgebeeld in zwart uniform, het machinegeweer in de aanslag. Temidden van zijn eveneens in het zwart geklede manschappen poseert 'Arkan' (katachtig roofdier) voor een platgeschoten huis in Bosnië. De foto's roepen herinneringen op aan de beruchte Einsatzgruppen van de SS. Een andere foto toont Raznjatovic in gala-uniform met aan zijn zijde echtgenote Svetlana Ceca, zangeres én officieel president van Obilic.

Duitse mensenrechtenorganisaties hebben Bayern München en de voetbalbond DFB gesommeerd de wedstrijd te schrappen. 'De criminele Raznjatovic', aldus de vereniging voor bedreigde volkeren in Göttingen, 'hoort voor het oorlogstribunaal in Den Haag.' Ajax-voorzitter Van Praag had om deze reden al eerder tegen deelname van Obilic aan de Champions League geprotesteerd, maar trok zijn protest weer in.

Als leider van het Servische paramilitaire terreurcommando Tijger zou 'Arkan' zich tussen 1991 en 1995 hebben schuldig gemaakt aan massamoorden, verkrachtingen en folteringen in minstens 28 Bosnische districten. Ook in Kroatië zou zijn commando 'als een orkaan tekeer zijn gegaan'.

In de jaren tachtig verbleef hij in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland, waar hij volgens de vereniging uit Göttingen 'mensen heeft vermoord en banken als kleine supermarkten heeft leeggeroofd'. In 1980 werd hij voor de rechtbank in Amsterdam wegens een gewapende overval veroordeeld. Ook in België verdween Raznjatovic in het gevang, maar wist hij te ontsnappen. Als gevolg daarvan wordt hij gezocht door Interpol en kan hij zich niet buiten de Republiek Joegoslavië (Servië en Montenegro) vertonen.

Dat hij niet op de lijst van gezochte personen staat voor het Haagse tribunaal wordt in Duitsland toegeschreven aan zijn nauwe banden met de Servische leider Milosovic. Volgens andere speculaties staat hij wel degelijk op een geheime lijst en is het een kwestie van tijd dat hij wordt opgepakt en naar een Nederlandse gevangenis overgebracht.

Vast staat dat de 46-jarige 'Arkan' ook voetballiefhebber is. Ooit leidde hij de gewelddadige supportersvereniging van Rode Ster Belgrado, die zelfs in het socialistische Joegoslavië van Tito regelmatig rellen veroorzaakte als er tegen Kroatische verenigingen werd gespeeld. De harde kern van deze supporters, 'Delije' geheten (oorlogshelden), sloot zich later aan bij het terreurcommando van 'Arkan'.

Met Rode Ster kreeg Raznjatovic het aan de stok, waarna hij enkele jaren geleden het onbetekende Obilic opkocht. De club speelde weinig succesvol in de tweede divisie, maar had een heldhaftige naam: Obilic heette de Servische nationale held die in het jaar 1389 in Kosovo het leger van de Turkse sultan vernietigde.

Vorig jaar promoveerde Obilic naar de eerste divisie en stoomde direct door naar het kampioenschap van Joegoslavië. Het nieuwe seizoen begon vorige week vrijdag met een 0-0 gelijkspel. Op last van 'Arkan' werd daarop trainer Okuka op staande voet ontslagen en vervangen door Miloljub Ostojic, de man die de club vorig jaar de titel bezorgde. 'Arkan', officieel taartenbakker van beroep, beschikt kennelijk over onuitputtelijke fondsen, want voor zijn club wil hij in korte tijd ook voor 35 miljoen gulden een nieuw stadion bouwen.

Vanwege de titel mag Obilic deelnemen aan de Champions League, waardoor 'Arkan' met het praktische probleem werd geconfronteerd dat hij niet met zijn club naar het buitenland mag reizen. Daarom werd afgelopen juni het presidentschap overgenomen door zijn vrouw Ceca, in de Duitse pers omschreven als 'een vollbusige vertolkster van turbofolk van de Balkan'. Met de opzichtige Ceca trad Raznjatovic in 1995 in het huwelijk. De bruiloft werd uitgezonden door een Servische commerciële zender.

Manager Uli Hoeness van Bayern spreekt over 'een dilemma'. Hij had zich een politiek minder belaste tegenstander gewenst, maar wijst erop dat 'Arkan' officieel geen enkele functie meer bekleedt bij Obilic. De eis van de mensenrechtbewakers uit Göttingen om vandaag vlak voor het begin van de wedstrijd drie minuten stilte in acht te nemen 'ter nagedachtenis van de duizenden slachtoffers die Raznjatovic op zijn geweten heeft', wijst Hoeness van de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden