Die Lucent-directeur is 'bikkelhard'

'Daar komt ie. Hem moeten jullie hebben', schreeuwen de werknemers bij de poort van de Lucent-fabriek in Huizen. Een cameraploeg springt voor de auto van directeur A....

FRANK HENDRICKX

Van onze verslaggever

Frank Hendrickx

HUIZEN

'Er is een overcapaciteit en helaas wordt de fabriek in Huizen daar het slachtoffer van.' De directeur van Lucent Nederland zegt nog dat hij kan begrijpen dat het een zware dag is voor de werknemers. Maar, helaas, er is geen alternatief. Vervolgens gaat het raampje weer dicht en stuift de bolide weg. Een groepje arbeiders heeft versuft staan kijken. Ze verzuchten: 'Die is bikkelhard'.

Ook daarna blijven de werknemers in groepjes door de zware poort komen. De lucht is donker, de stemming onder nul. Bijna allemaal lopen ze snel verder. 'Geen behoefte' is het antwoord op de vraag naar commentaar.

Donderdag om twee uur begon de bijeenkomst met de directie, de vakbonden, de ondernemingsraad en het voltallig personeel. Een dik uur later kwam de duidelijkheid die de werknemers al zo lang wensten, maar in een vorm die ze liever niet hadden gezien. 'Dé fabriek gaat dicht.' De 575 werknemers en de 127 ondersteunende personeelsleden staan per 1 januari 1999 op straat.

Het is een kleine stap voor de Amerikaanse multinational Lucent Technologie, een telecommunicatieconcern met wereldwijd 120 duizend medewerkers en een omzet van 23,4 miljard dollar. De productie van telefooncentrales zal vanaf 1999 gewoon in Spanje gebeuren. De transmissiesystemen zullen vanuit de VS komen. En daarmee is de overcapaciteit van Lucent in het productieproces mooi opgelost.

'Ik vind dit verschrikkelijk', zegt N. Visentini bij de poort van het bedrijf. Hij werkt al 32 jaar bij de onderneming. Eerst in Den Haag en toen die vestiging in 1993 sloot, volgde de gedwongen overplaatsing naar de fabriek in Huizen. Hij had er gehoopt zijn pensioen te halen, maar Visentini is pas 55. 'Het wordt moeilijk werk te vinden.'

Maar bij al het ongeluk telt Visentini zijn zegeningen. De productiemedewerker is blij dat hij niet naar Huizen is verhuisd, zoals de directie vier jaar geleden adviseerde. 'Zeventig gezinnen zijn hier gaan wonen', zegt hij. 'Ze zijn helemaal opnieuw begonnen met hun familie en nu gaat de zaak dicht. Sommige collega's hebben in deze buurt een huis gekocht dat nog niet eens is opgeleverd.'

Gelukkig woont Visentini in Zoetermeer en reist hij samen met 200 anderen dagelijks per bus . 'Maar dit blijft kei- en keihard.' Hij spuugt de woorden bijna uit.

Voor het gezonde verstand van de arbeider die dagelijks zijn schiften draait, soldeert en machines bedient, is de beslissing van de directie niet te vatten. Er wordt door de multinational zoveel winst gemaakt. Vorig jaar steeg die nog met 43 procent tot 1,5 miljard dollar. Ook in Huizen maakt Lucent winst. De productiviteit is er zelfs aanzienlijk hoger dan elders en de kwaliteit van de producten is in orde.

Inderdaad, zeggen ze bij Lucent. Maar dat heeft er dus helemaal niets mee te maken. Lucent is nu eenmaal een internationale onderneming en door de technologische ontwikkeling is er overcapaciteit ontstaan. In het kader van de beoogde winstmaximalisatie is dat niet verantwoord.

Al jaren voert de directie reoranisaties door. Een jaar geleden moesten er nog 250 mensen uit in Huizen en toen dachten werknemers als Visentini dat het ergste leed geleden was. Het bleek slechts de voorbode van slechter nieuws. 'We hebben lang moeten studeren', zegt directeur Van Leusden nu.

De directeur zegt ook op zoek te zijn naar eventuele kopers voor de fabriek, 'want de werkgelegenheid van de mensen staat voorop'. Visentini heeft het geloof verloren. 'Allemaal onzin. Er komt geen werk meer. Het enige wat nog in mijn hart leeft, is zoveel mogelijk geld uit de zak van de Amerikanen te kloppen voor ons sociaal plan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden