Die goede Sint

Wie gelooft er niet in de Sinterklaasfilm? Deze week komen er al twee uit.

Pas op 12 november in het land, nu al in de bioscoop, net na de pepernoten, suikerbeestjes en gevulde speculaas in de winkels: Sinterklaas. Deze week gaan Sinterklaas en het raadsel van 5 december (regie Martijn van Nellestijn) en Bennie Stout (regie Johan Nijenhuis) in première - nog net voor de herfstvakantie, waarin een eerste klapper moet worden gemaakt. Naar Sinterklaas wordt tegenwoordig al toegeleefd nog voor de zomerkleren zijn opgeborgen, en filmmakers blijven niet achter.


Tien jaar geleden bestond het genre niet, nu is er elk najaar minstens een Sinterklaasfilm te zien. Het raadsel van 5 december is de zesde Sinterklaasfilm van Van Nellestijn. In 2009 kwam uit het Sinterklaasjournaal op tv de Meezingmovie voort (geregisseerd door Rita Horst), en Dick Maas bracht vorig jaar zelfs een horrorversie uit, Sint.


Het begon, zegt Nijenhuis, regisseur van de betere Sinterklaasfilm van dit jaar, met het succes van Micha Kamps Het paard van Sinterklaas (2005). 'Voor die tijd werd snel gezegd: een Sinterklaasfilm kan maar zes weken draaien, die kosten halen we er nooit uit.' Maar HetPaard van Sinterklaas, het vervolg Waar is het paard van Sinterklaas? (2007) en ook Alles is Liefde (Joram Lürsen, 2007), die in de Sinterklaastijd speelt, bewezen het tegendeel.


Nijenhuis (43) gelóóft in Sinterklaas. In een Sinterklaas die al bijna niet meer bestaat: 'De intocht, Sinterklaas die een keer op school langskomt, de schoen zetten en pakjesavond, dat is genoeg.' Hij kreeg vorig jaar veel aandacht door zijn protesten tegen de poster van Dick Maas' film, waarop de Sint met een doodsgrijns te zien is. Omdat hij zelf al met plannen voor een Sinterklaasfilm rondliep, leek die actie niet helemaal van eigenbelang ontbloot. Maar hij meende oprecht dat de poster te eng was voor kleine kinderen, inclusief zijn eigen toen 7-jarige. 'Op weg naar school kom ik wel zeventien abri's tegen.' Klachten bij de Reclame Code Commisse werden overigens niet gehonoreerd.


Alle verwikkelingen rond Sinterklaas van de afgelopen jaren vindt Nijenhuis maar niets. 'Voor kinderen is het verwarrend als er naast een pakjesboot ineens een pakjes-Boeing is' - zoals vorig jaar in Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot van Van Nellestijn.


Nijenhuis' eigen Sinterklaas is niet eng, en trouwens ook niet erg streng, hoewel de film zich in de jaren dertig afspeelt, toen de Sint nog kinderen meenam in de zak. Alles aan Bennie Stout ademt onschuld - de stoute kinderen die mee moeten zijn zo erg niet en Bennie zelf is een jongetje wiens kattekwaad door volwassenen verkeerd wordt geïnterpreteerd, en die pas na een list in de zak beland, vrijwillig, omdat hij naar zijn vader wil, die in Bilbao werk heeft gezocht. 'Het moest niet eng zijn. Grote mensen kunnen meer hebben dan een kind. En de Sint staat voor het goede. Wie lief is, krijgt een cadeautje.'


Sinterklaas in de film is de echte - Nijenhuis hoedt zich ervoor een acteur te noemen. Wel wil hij zeggen dat Bram van der Vlugt, die van de zomer afscheid nam als 'adviseur' van de Sint, bij deze film die rol nog heeft vervuld. Van der Vlugt, die als geen ander weet hoe Sinterklaas denkt, beoordeelde een eerste versie van het script kritisch. 'Hij zei: jij hebt nog de Sinterklaas van 30 jaar geleden in je hoofd.' Te bars.


De kinderen die meespelen in de film kregen te horen dat Sinterklaas speciaal voor de opnamen, in maart van dit jaar, uit Spanje was overgekomen. Hij had een eigen kleedkamer in een aparte hoek van het terrein, zodat geen kind plots tegen Sinterklaas in vrijetijdstenue zou oplopen. Ook de pieten hadden een aparte kleedruimte. In de film zie je een schoolklas verrast opkijken als de eerste pieten het lokaal betreden. Geen gespeelde verrassing, zegt Nijenhuis. 'Pas bij de vierde take zag je er een paar die bleven tekenen.'


De opmars van de Sinterklaasfilm, zegt Johan Nijenhuis, begon in 2005. Sindsdien bewezen Het paard van Sinterklaas, het vervolg Waar is het paard van Sinterklaas? (2007) en ook Alles is Liefde (Joram Lürsen, 2007) dat Sinterklaasfilms, ook al draaien ze maar zes weken, de kosten terugverdienen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden