Die gladiatoren moeten zich eens gaan gedragen

Nederland is niet het enige land waar wordt gesproken over normen en waarden. In Italië richt de discussie zich momenteel op een bepaalde beroepsgroep: gladiatoren....

Nou lijkt het heel dapper om dat te roepen, maar de 21ste-eeuwse gladiatoren zijn bepaald niet te vergelijken met de onverschrokken zwaardvechters uit het jaar 80, toen het Colosseum gloednieuw was. Destijds vochten ze op leven en dood met wilde dieren, tegenwoordig wordt gestreden om de euro's van toeristen. Uitgedost in gevechtstenue, compleet met helmen en schilden, hangen de mannen rond bij het Colosseum. Ze poseren gewillig voor een vakantiekiekje. Leuk, tante Marie op de foto met een gladiator. Maar tante Marie moet wel betalen.

Daarover werd dus geklaagd. Toeristen vinden de gevraagde bedragen vaak veel te hoog, maar durven niet te weigeren. Voor het einde van dit jaar moeten er daarom, duidelijk aangegeven, vaste tarieven worden gerekend.

LaJoyce Brown uit Pennsylvania ziet er wel iets in. 'Wij moesten twintig euro betalen. Het is pure oplichting, we wisten niet eens dat ze er geld voor vroegen', zei de toeriste tegen persbureau Reuters. Shannon Shogren, ook uit de VS, heeft dezelfde ervaringen. 'Ze kwamen naar me toe, zetten me een helm op en dus maakte ik een paar foto's. Toen pas zeiden ze dat die vijf euro per stuk kostten. Ik durfde niet te protesteren.'

De gemeente Rome begrijpt de klagende toeristen - stel je voor dat ze wegblijven - en heeft meteen de kwaliteit van de kostuums ter discussie gesteld. Die kunnen wel wat authentieker. Plastic moet worden vervangen door natuurlijke materialen. Dat geldt alleen niet voor wapens; in maart werd nog een gladiator aangehouden omdat hij een echt zwaard droeg.

Roberto Coen, die zich sinds zeven jaar voor het Colosseum laat fotograferen, wil best wat aan zijn uitrusting doen. 'Een nieuwe helm zal driehonderd euro kosten, maar dat moet dan maar. Alles wat de stad aantrekkelijker maakt voor toeristen is in ons voordeel.' Hij heeft ook geen bezwaren tegen andere onderdelen van de plannen, zoals verplichte registratie, het afleggen van een 'mini-examen' Engels en het volgen van een cursus sociale vaardigheden.

Iedereen lijkt er alleen maar beter van te worden als de gladiatoren hun rol overtuigender gaan spelen. Maar dat er nog een hoop werk aan de winkel is, blijkt uit de observatie van Martine Bekaert, een Belgische toeriste: 'Eerst denk je dat die gladiatoren er hartstikke goed uitzien, maar als je dichterbij komt, zie je een groep rondhangende, rokende mannen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden