'Die gillende tienermeisjes... of Rihanna komt'

Een snel conclaaf, met toch een enorme verassing. 'Wie is het? En hoe noemt hij zich eigenlijk?'

VATICAANSTAD - Paraplu's klapperen tegen elkaar als de schoorsteenkijkers elkaar om de hals vliegen. De kerkklokken van de Sint-Pietersbasiliek beieren en de rook die eerst nog een beetje grauw leek, is toch echt wit. De kardinalen hebben een paus gekozen.

Tristan Cranfield (28) hijgt. De priester in opleiding is net op tijd uit een mis gerend om te zien hoe de koperen schoorsteen de witte rook de lucht in spuwt. Met een verwarde grijns staat hij met zijn medestudenten op het Sint-Pietersplein. 'We moeten op de foto. Dit is geschiedenis.'

Binnen een tiental minuten staat het Sint-Pietersplein vol mensen. Ook de straat voor het plein staat vol. Er klinkt gegil, gelach, gezucht en nog meer gegil. 'Al die gillende tienermeisjes, het is net alsof popster Rihanna in aantocht is', zegt Cranfield lachend. 'Welke andere oude celibate man krijgt zo'n mensenmassa op de been?'

Wie de oude man is, weet niemand op het plein. 'Vast Scola', klinkt het hier en daar. Dat schreven de kranten immers: bij een kort conclaaf kiezen de kardinalen de prelaat van Milaan. Maar het zou net zo goed iemand anders kunnen zijn.

'Daar gaan we', zegt Mike Rakowski (29) tegen Cranfield. Hij ademt diep in en uit en dringt zich dan door de menigte naar voren. De Vaticaan-fanfare begint te trommelen en de Zwitserse gardisten marcheren richting de basiliek. 'Zeggen ze eerst de naam of zien we gelijk de paus?', vraagt hij aan Cranfield. 'Straks staat daar opeens een zwarte man en weten niet eens welke het is.' Gegil. Achter het balkon van de basiliek gaan de lichten aan.

Maar Vaticaanstad bouwt de spanning langzaam op. Er is al een uur voorbij, het is gestopt met regenen, maar op het balkon geen paus. Cranfield wrijft over zijn gezicht. Rakowski zucht en kijkt op zijn horloge. 'Ik ben gewoon zenuwachtig', zucht hij. 'Toe nou.'

Dan verschijnen rode figuurtjes voor de ramen naast het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. 114 Kardinalen gluren door het raam. En heel langzaam gaan de witte gordijnen voor het raam van het balkon open. Dan ook de deur. Drie mannen lopen het balkon op.

'Anuntio vobis gaudium magnum; habemus papam', klinkt de ijle stem van kardinaal Tauran. Het Latijn gaat door en dan is er de naam:

Bergoglio.

'Viva, viva, viva', klinkt het over het plein. 'Een Argentijn', prevelt een man met tranen in zijn ogen. 'Ik ben italiaan, maar ik vind het geweldig.' 'Argentinië? Wauw', roept Cranfield.

De gordijnen gaan weer dicht terwijl het plein een beetje verbaasd blijft prevelen. 'Hoe noemt hij zich eigenlijk?', vragen de Engelse studenten elkaar. Na de naam 'Bergoglio'zijn ze begonnen met roepen en juichen. De pausennaam was onverstaanbaar.

Maar spoedig rolt als in een voetbalstadion een kreet over het plein naar voren: 'Papa Francesco, Papa Francesco, Papa Francesco.' De Engelsen beginnen mee te schreeuwen. Cranfield: 'Ik hoop maar dat hij zo heet.'

Als de paus dan eindelijk op het balkon verschijnt zijn de Engelsen stil. Het witte figuurtje verderop reflecteert via de honderden telefoon en camera schermpjes van de menigte voor ze. Via tienduizenden schermpjes reflecteert dan het witte figuurtje op het balkon.

Cranfield kijkt met grote ogen toe. 'Het is toch een beetje gek', zegt de student zachtjes. 'Wie is die man en waarom draagt hij de kleren van de paus?'

Maar paus Francesco krijgt gejuich van de mensenmassa, vooral als hij voorstelt te bidden voor zijn voorganger Benedictus XVI. En als hij eerst om de zegen van de menigte vraagt voordat hij zelf zijn zegen geeft.

'Tot morgen, eh, tot snel', zegt de kersverse paus Francesco in het Italiaans. 'Fijne avond, eh, fijne nacht.' De studenten geven elkaar een high five. 'Een geweldig begin', zegt Cranfield. 'En nu gaan we pizza eten en bier drinken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden