Die ene Poelifinario maakt plaats voor drie prijzen, maar of de cabaretiers hier blij mee zijn?

Vanaf dit jaar wordt er niet meer één cabaretprijs voor het beste programma van het seizoen uitgereikt, maar zijn er drie prijzen in drie categorieën te winnen. Is dat een verbetering van de al langer omstreden Poelifinario of leidt zo'n nieuwe opzet alleen maar tot meer verwarring?

Erik van Muiswinkel won in 2014 de Poelifinario. Beeld anp
Erik van Muiswinkel won in 2014 de Poelifinario.Beeld anp

De cabaretprijs Poelifinario verandert dit jaar rigoureus van opzet: in plaats van één Poelifinario voor 'indrukwekkendste cabaretvoorstelling van het seizoen', komen er drie cabaretprijzen, in de categorieën 'engagement', 'entertainment' en 'kleinkunst'. Dat maakte organisator VSCD, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, donderdag bekend. De namen voor de nieuwe prijzen worden op een later moment naar buiten gebracht. De Neerlands Hoop, de prijs voor cabaretier met het grootste toekomstperspectief, blijft voortbestaan in zijn huidige vorm.

Met de nieuwe categorieën denkt de VSCD meer draagvlak in de cabaretwereld te vinden en meer duidelijkheid aan theaterpubliek te bieden voor de cabaretprijzen, die de afgelopen jaren veelvuldig onder vuur lagen wegens ontevredenheid binnen de cabaretsector over jurybeslissingen en prijsuitreikingen. Cabaretiers Micha Wertheim, Daniël Arends, Ronald Goedemondt en Diederik van Vleuten weigerden al eens, om diverse redenen, een nominatie voor de prijs.

Verbetering

Anderhalf jaar geleden stelde de VSCD daarop een extern adviseur aan voor het uitvoeren van een onderzoek naar verbetering van de prijzen. Dit werd afgelopen najaar gevolgd door samenstelling van een adviescommissie van schouwburgdirecteuren en impresario's. De nieuwe categorieën voor de prijzen zijn het eerste zichtbare resultaat uit deze inspanningen.

De cabaretprijs in de categorie 'Engagement' is bedoeld voor 'een cabaretvoorstelling gekenmerkt door persoonlijke en/of maatschappelijke betrokkenheid bij de samenleving'. In de categorie 'Entertainment' wordt een 'cabaretprogramma dat in hoofdzaak wil amuseren' bekroond. De prijs in de categorie 'Kleinkunst' gaat naar 'een muzikaal cabaretprogramma dat voor minimaal vijftig procent uit liedjes bestaat'.

'Slechte zaak'

Projectcoördinator Lidy van Kleef licht namens de VSCD toe: 'Hiermee wordt bereikt dat we minder appels met peren vergelijken, wat nu het geval is, maar appels met appels'. Uit de hoek van de cabaretiers zelf klinkt na de bekendmaking van de nieuwe opzet vooral de vrees voor verwarring.

Cabaretier Richard Groenendijk, die in 2012 de Poelifinario won met zijn voorstelling 'Alle dagen', is in een reactie aan de Volkskrant sceptisch: ''Ik vind dit zo op het eerste gezicht een slechte zaak. Mocht ik dit jaar genomineerd worden met mijn huidige voorstelling 'Om alles', dan hoop ik dat ik in de categorie 'Engagement' val. Als ik in de categorie 'Entertainment' genomineerd zou worden, zou ik dat echt een belediging vinden.'

'Ik vind mijn voorstelling meer dan amusement, maar ik ben ook weer niet zo uitgesproken maatschappijkritisch als bijvoorbeeld Claudia de Breij, dus daar zou ik het dan breed tegen afleggen. Ik val dus eigenlijk tussen de wal en het schip. Dat zou nog wel een mooie prijs zijn om aan het rijtje toe te voegen, de 'Wal en het Schip Prijs'.'

Claudia de Breij wint in 2010 de Poelifinario, Paulien Cornelisse gaat met de Neerlands Hoop-prijs naar huis. Beeld anp
Claudia de Breij wint in 2010 de Poelifinario, Paulien Cornelisse gaat met de Neerlands Hoop-prijs naar huis.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden