Die eerste 60 meter, daar gaat het om

Fotograaf Michel Honig stapte op de Antilliaanse motorboys in de Bijlmer af. Ze waren verbaasd: ze werden nooit door een blanke aangesproken. Honig werd toegelaten en mocht foto's maken.

Op Curaçao word je geboren met een motorpak aan. Ze zeggen dat je daar iedere dag kunt racen. Als het heet is, kleeft het asfalt lekker aan je banden voor tractie. Je moet je motor voelen, je motor moet jou voelen. Denk niet alleen aan de pk's, maar vooral hoe je die op de weg krijgt.


Het werd hem zomaar verteld, Michel Honig (43), fotograaf, bokser, skelterbouwer en jazzfanaat. Hij had ze zien staan, dat groepje Antilliaanse motorboys in de Bijlmer en was op ze af gelopen. Huh, hij ziet nog de reactie van de mannen toen hij dichterbij kwam, huh, er komt hier nooit een blanke, een makamba, en die gaat zeker al niet met hun praten. Hij is niet eens bang, wat krijgen we nou.


Dat boek van Robert Vuijsje, Allemaal Nette Mensen, had 'm eigenlijk op het idee gebracht. Honig woont bijna zijn hele leven in Amsterdam en was nooit écht in de Bijlmer geweest. Hij houdt ervan de straten in zijn stad af te schuimen en daar foto's van te maken, en er kleine verhalen bij te maken voor zijn website. Nu gaat hij al twee jaar lang elke zondagmiddag naar Zuidoost, en liep zo ook een keer tegen de Antilliaanse motormannen op.


Spareribs

Ze hangen daar in en rond een garagebox, om te sleutelen, en ook wel bier te drinken en spareribs te eten. Wat ze doen voor de kost, en hoe ze precies heten, dat dringt maar mondjesmaat bij hem door. Hij wordt toegelaten, mag zelfs foto's maken. Wel moest hij als vertegenwoordiger van het blanke establishment in het begin uitleggen hoe het toch zat met die hoge gasrekening bij de Nuon en waarom de overheid hen altijd dwars zit.


Toen hij op een dag twee treetjes bier had meegenomen, kon hij niet meer stuk. Hoefden ze die dag niet naar de burgemeester, zoals een Antilliaanse buurtbewoner die uitkijkt op de garageboxen wordt genoemd. Bij de burgemeester hangt een emmer uit het raam, daar gooi je wat euro's in en de emmer komt weer naar beneden met een lading bierblikjes.


Maar de motor, en dan vooral de Suzuki Hayabusa 1300, daar is het ze om te doen, zeiden ze tegen Honig. Wat knutselen, afstellen, ander spruitstuk erop. Verlengde achterbrug. En dan racen. De eerste 60 meter, daar gaat het om. Lekkere toeren draaien. Laat je koppeling vast slippen, hand op je voorrem, dan zoekt je achterwiel grip.


Donutten, dat is dus rondjes driften.


Ieder jaar doen ze mee aan een legale race, de Street Legal in Drachten - afgelopen weekend weer. Honig ook mee, net als de barbecueman voor spareribs en bier. Best leuk, maar liever toch gewoon op straat, uitproberen wat je aan je motor hebt veranderd.


Vroeger gingen ze 's avonds naar het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Dragraces houden, wie kon het hardst, en tegen andere groepen, uit heel Nederland. De politie gedoogde het. Totdat er een klotetoeschouwer ruzie kreeg met de politie en een baksteen naar hun auto gooide. Toen ging het helemaal mis, helikopter erbij, allemaal gedonder.


Banen en gezinnen

Nu worden ze in de gaten houden, zo voelen ze dat. Laatst deed er eentje een burnout bij Sloterdijk, en iedereen begon enthousiast te zwaaien. Tenminste, dat dacht hij, en hij gooide er ook nog een donut uit. Oef, bleek dat ze zwaaiden vanwege een politieagent, die achter hem stond. 1.200 euro boete, motor in beslag genomen. De agent noemde het een poging tot moord, omdat hij zo dicht bij hem reed.


Ze zijn toch geen gangsters. Ja, vroeger waren ze wel eens stout, maar nu hebben ze banen en gezinnen en poetsen ze hun motor. Want als je netjes bent op je motor , weten de mensen dat je een net mens bent, met een mooie motor.


Wie Honig is, weten ze eigenlijk niet. Ze vragen hem nooit wat. Of toch wel: of hij nog niet wat actiefoto's heeft van hen en of hij die mee wil nemen. Daarom hangen er een paar van die motorfoto's van Michel Honig erg uitvergroot boven verschillende banken in diverse Blijmerflats. Heeft die makamba toch goed gedaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden