Die chaos lossen we zelf wel op

Het is crisis in hun partij, geven de Groningse PvdA'ers toe. Maar van inmenging uit Amsterdam moeten ze niets hebben. Toch legde de lokale partijvoorzitter Boekhoudt zijn functie neer.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Door de oude kerk galmt de stem van Jacques Tichelaar, commissaris van de koningin in Drenthe. 'De verhoudingen zijn hier slecht, waren hier slecht, maar misschien kan er vanavond een begin ter verbetering worden gemaakt.' De leden van de Groningse PvdA, hier dinsdagavond massaal bijeen, luisteren toe.

Het is crisis in hun partij. Tichelaar is auteur van een vernietigend rapport over de verhoudingen in de Groningse PvdA. Totaal verziekt, luidt de samenvatting. Onder een glas-in-loodraam zitten leden van het landelijke partijbestuur, die erop zullen toezien dat hun conclusies worden ingewilligd: alle lokale partijkopstukken - de bestuurlijke top en twee oud-wethouders - moeten vertrekken.

Dat decreet valt niet goed, in Groningen. Het is chaos in hun partij, daar zijn de leden het mee eens. Hoe ze dat gaan oplossen, dat bepalen ze liever zelf. 'Ze houden er hier niet van als Amsterdam komt vertellen hoe het moet', zegt een plaatselijk PvdA-gemeenteraadslid. Dat zwaargewichten als Piet Boekhoudt, hun voorzitter, en wethouder Elly Pastoor moeten vertrekken om de partij op te schonen, nemen ze niet zomaar aan.

'We gaan heerlijk ruzie maken', waarschuwt een partijlid voor het begin van de bijeenkomst. Een crisis als hier in Groningen is uniek in de PvdA. Een jongen onthult een tekening: landelijk partijvoorzitter Hans Spekman die de Groningse leden verplettert. Zo dreigt het hier te gaan, waarschuwt hij. 'Piet wegsturen, Elly wegsturen, het is symboolpolitiek.'

Partijvoorzitter Piet Boekhoudt, al veertig jaar actief in de partij, ooit begonnen in Ten Boer, verzet zich aanvankelijk openlijk tegen zijn dreigende vertrek, waarover op het hoogste niveau is besloten. Hij piekert er niet over om uit zichzelf te vertrekken. 'Waarom zou ik? Dan beïnvloed je de discussie onder de leden.' Achter het katheder wikkelt hij er geen doekjes om: het kritische rapport van Tichelaar vindt hij waardeloos.

Massaal applaus in de kerk. Ze laten hun voorman niet zomaar afbranden. 'Het voorstel van het partijbestuur is een tijdelijk lapmiddel, dat niets aan herstel bijdraagt', waarschuwt een inspreker. Er wordt een motie ingediend: eerherstel voor Elly Pastoor, een wethouder die volgens Tichelaar een van de 'cultuurdragers' is van de verdorven sfeer in Groningen. 'Als er iemand is die dit niet verdient, dan is dat Elly wel', laat een gemeenteraadslid per brief weten.

Weer klapt de kerk. Maar er klinkt ook kritiek. Van een man die jarenlang met de partijtop samenwerkte. Intimidatie, verdeel en heers, zoals over de PvdA hier is geconstateerd: hij heeft er nooit iets van gemerkt. Toch kunnen Boekhoudt en de zijnen maar beter weg. 'Doe dat, maak ruimte. Zorg voor een partij van de Arbeid waar ik me niet meer voor hoef te schamen.'

Laat op de avond legt Boekhoudt zijn partijvoorzitterschap neer. Pastoor kondigt aan dat ze zich terugtrekt uit de actieve politiek. Staande ovatie.

Zes wethouders voor 'cultuurverandering'

Vandaag worden in Groningen zes wethouders, van wie twee PvdA'ers, beëdigd. Ze hebben allemaal het onderwerp 'cultuurverandering' in hun portefeuille. 'Dat is de enige manier om er serieus werk van te maken', zegt Dig Istha, lid van het landelijke PvdA-bestuur en wethouder van sociale zaken. Tot vorige week werkte Istha als directeur corporate affairs bij energiegigant RWE, waar hij verantwoordelijk was voor de vergunning voor de omstreden elektriciteitscentrale in de Eemshaven. In die functie onderhield hij veelvuldig contact met gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (GroenLinks). Als wethouder - zijn telefoonnummer en het mailadres van RWE functioneren voorlopig nog - zit Istha vanaf vandaag enkele honderden meters van het provinciehuis vandaan, waar men bezwaren afhandelt tegen de RWE-vergunning. Een probleem vindt Istha dat niet. 'Als je zo redeneert, kun je nooit meer een andere functie bekleden. Het stadsbestuur heeft niets te zeggen over die vergunning.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden