Dictators 'fixten' match Argentinië - Peru in '78

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - Al jaren zit er een luchtje aan de 6-0 winst van Argentinië op Peru tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 1978. Een overwinning waardoor gastland Argentinië, dat destijds zuchtte onder een dictatuur, de WK-finale tegen Nederland mocht spelen - en wereldkampioen werd. Duizenden dollars aan smeergeld, een enorme lading graan, Colombiaanse drugsbaronnen, ze zijn allemaal in verband gebracht met de omstreden uitkomst van de laatste groepswedstrijd van het WK'78. Harde bewijzen ontbraken echter steevast.

Maar nu heeft de Peruaanse oud-senator Genaro Ledesma nieuw licht op de affaire geworpen. En zijn verhaal onder ede gedaan tijdens een proces tegen de voormalige Peruaanse legerleider Francisco Morales Bermúdez in het Argentijnse Buenos Aires. Volgens Ledesma zou Bermúdez aan zijn collega-dictator Jorge Videla hebben gevraagd of Argentinië Ledesma en twaalf andere dissidenten wilde opvangen. Dit zou zijn gebeurd in het kader van het beruchte Plan Condor, waarbij Latijns-Amerikaanse dictaturen in de jaren zeventig elkaars dissidenten lieten verdwijnen.

Volgens Ledesma wilde Videla de Wereldbeker winnen om 'het slechte imago van Argentinië in de wereld te verbeteren'. Dus ging de Argentijnse dictator akkoord met de overdracht van de groep Peruaanse politieke gevangenen naar Buenos Aires. Wel zou Videla een voorwaarde aan de operatie hebben verbonden: het Peruaans voetbalelftal moest 'met de gewenste cijfers verliezen'. Op 21 juni 1978 scoorden Kempes en Luque (beiden tweemaal), Tarantini en Houseman tegen de schijnbaar kansloze Peruanen.

Of het verhaal van Ledesma klopt? Volgens de complotdenkers is zijn getuigenis de zoveelste aanwijzing dat er destijds iets niet deugde. Maar er zijn ook veel voetbalfans die geloven dat het Argentijnse elftal van toptrainer César Luis Menotti destijds gewoon sterker was dan Peru. Zo wijzen ze op de twee Peruaanse schoten op de paal om te ontkrachten dat Peru zich toen zomaar zou hebben laten afslachten.

De Argentijnse Dwaze Moeder Nora de Cortiñas, wier zoon Gustavo al ruim drie decennia spoorloos is, heeft echter nooit getwijfeld dat destijds 'een vuil spelletje' is gespeeld. In een vraaggesprek met de Volkskrant zei Cortiñas in 2008 over de beruchte groepswedstrijd: 'Ik wil de Argentijnse spelers en hun prestatie niet beledigen. Maar als de generaals Videla, Agosti en Massera er niet voor terugdeinsden Argentijnen te ontvoeren en te vermoorden, zullen ze niet in staat zijn geweest een voetbalwedstrijd te kopen?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden