Dick Raman

'Rijkdom is voor mij: tijd. De uren na middernacht zijn mijn primetime. Ik slaap tegenwoordig maar vier uur per nacht....

'Geld vind ik onbelangrijk. Het is vervelend als je het niet hebt, want dan moet je er ineens over nadenken. Dat is maar negatieve energie. Ik heb 58 procent van de aandelen in Tie. Ondanks de koersval van mijn bedrijf ben ik op papier nog hartstikke miljonair. Toch is mijn auto het enige waar ik de laatste tijd geld aan heb uitgegeven. Ik heb een Audi A8.

'Al ben ik de oprichter en grootaandeelhouder, toch bepaalt de raad van commissarissen mijn salaris. Ik verdien 190 duizend euro (418 duizend gulden) per jaar. Daar moet alles af, mijn pensioen, mijn auto, mijn verzekeringen, alles. Opties krijg ik niet. Dat hoeft ook niet. Ik heb zo ook wel genoeg aandelen.

'Eigenlijk ben ik grootaandeelhouder tegen mijn zin. Niet dat ik aandelen wil verkopen. Dat zou een verkeerd signaal geven. Maar we zijn vorig jaar naar de beurs gegaan met de bedoeling te gaan groeien. Als het beursklimaat niet zo was verslechterd, dan wáren we gegroeid. Mijn belang in Tie zou dan nu al volledig zijn verwaterd.

'Door de ellende op de beurs zat de beoogde groei er niet in. Onze koers ging zelfs naar beneden omdat ze in de VS geen president konden kiezen. Nou, daar kan ik écht niets aan doen. Wat ik wel kon doen, is sturen op cash flow, zeg maar winst. We hebben ons erg op de vlakte gehouden, de afgelopen twee maanden, en hard gewerkt. Dit jaar zullen we weer winstgevend zijn.

'Ik ben nu zesentwintig jaar met computers bezig. Op de KMA (Koninklijke Militaire Academie, red.) heb ik leren programmeren. Daarna heb ik aan de Vrije Universiteit economie gestudeerd. Als economieleraar werkte ik tijdens mijn studie op een school waar Philips-computers werden neergezet. Op die oude P2000 heb ik programmaatjes gemaakt voor de leerlingen. De doctoraalscriptie die ik daarover schreef, had ik zelfs als boek kunnen uitgeven. Maar dat had het niet over de P2000, maar over de pc van IBM moeten gaan. Die was toen net nieuw.

'Nadat ik bij IBM een vak had geleerd, ben ik in 1987 met CSD (Conceptive Systems Design) voor mezelf begonnen. We sloten bedrijven aan op EDI, een netwerk dat de voorloper van handel via internet is geweest.

'We hebben het bedrijf omgedoopt naar Edi-Tie. Leuke naam, want je krijgt gratis reclame op iedere voorpagina. Met de komst van internet hebben we ''Edi'' uit de naam geschrapt. Tie helpt bedrijven te handelen via internet. We verwachten een jaaromzet van 27 miljoen euro.

'Als het bedrijf slaagt, kan ik tien keer gaan rentenieren. Niet dat ik dat ooit zal doen. Ik ben 45 jaar. Ik stop nooit. Misschien dat het tempo straks wat minder kan, iets meer vrije tijd zou wel fijn zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden