Dick en Jimi

De nalatenschap van Jimi Hendrix wordt beheerd door Experience Hendrix, onder leiding van zijn dochter Janie. Hen drix' druggebruik behoort niet tot de officiële biografie en komt dus ook niet aan de orde op de dvd Jimi Hendrix The Dick Ca vett Show....

Tekst Jan Kuitenbrouwer

In de tweede helft van de jaren zestig ontwikkelde zich in de vs een popcultuur waarin miljarden omgingen, maar waarvan in de mainstream media vrijwel niets te zien was. Zo als een tv-executive het formuleert op de dvd: 'Vandaag zijn tiener idolen als Madonna of Britney Spears beroemd, ze verschijnen op televisie en doen Coca Cola-commercials. Jimi Hendrix was in 1969 de grootste live-act van Amerika, maar hij kon een willekeurige Holiday Inn binnenlopen zonder herkend te worden.'

Het enige luik tussen die undergroundcultuur en het Amerikaanse medialandschap was de Dick Cavett Show. Cavetts geheim was dat hij eruit zag als een autoverkoper, maar in zijn hart een hipster was. Dat maakte hem de ideale go-between tussen middle America en de popgeneratie. Zelfs Hendrix (neger, indiaan, druggebruiker én elektrisch gitarist), wist hij de huiskamer binnen te loodsen, al was het maar door te doen alsof Hendrix helem l niet onsamenhangend stamelde en er fijntjes op te wijzen dat hij wel als paratrooper gediend heeft.

Het hoogtepunt van de poprevolutie Woodstock, augustus 1969 bleek ook het hoogtepunt van Cavetts carrière. De dag erop maakte hij een rockuitzending met Gra ce Slick en Jefferson Airplane, Joni Mit chell, Stephen Stills, David Crosby, en waar ook Hendrix aanwezig had moeten zijn. Maar Woodstock was uitgelopen. In plaats van rond middernacht was Hendrix' optreden zes uur later begonnen. Hij speelde tot tien uur, was ontevreden, verdween in zijn hotelkamer en 'vergat' Cavett. Begin september verscheen hij alsnog in de show.

Gesprekken, optredens, Woodstock-scènes en ander materiaal over Hendrix, interviews-anno-nu met Cavett, bassist Billy Cox, drummer Buddy Miles, zelfs Hendrix' notities ter voorbereiding van de show het staat allemaal op deze fascinerende dvd. (mca)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden